x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Revoluţie antibănci

Revoluţie antibănci

de Daniela Ivan    |    06 Dec 2010   •   20:11

Azi este anunţat protestul inter­na­ţi­o­nal „Stop băncilor” prin care mai mulţi clienţi nemulţumiţi de sistemul bancar din Europa au anunţat că îşi vor retrage economiile din conturi. Miş­carea se autointitulează „ce­tă­ţenească spontană” şi a apărut iniţial în Franţa, imediat după acţiunile de protest faţă de reformarea sistemului de pensii. S-a extins rapid prin intermediul reţelelor de socializare de pe internet în Olanda, Germania şi în majoritatea ţărilor din Europa. În esenţă, protestatarii cer ca pe 7 de­cem­brie posesorii de carduri bancare să retragă toţi banii pe care îi au în bănci. Ei speră, astfel, că sistemul ban­car, considerat inuman şi antide­mocratic, să se prăbuşească, dar nu iau în calcul ce consecinţe economi­co-financiare şi, evident, sociale ar avea un asemenea gest.

Campaniei virtuale „Banque stop!” i s-a alăturat şi fostul fotbalist Eric Cantona, care apare într-un scurt interviu pe You Tube pe acest subiect. „Nu punem mâna pe arme pentru a omorî oameni şi pentru a declanşa o revoluţie. E uşor să organizezi o re­voluţie în zilele noastre. În ce constă sistemul? Sistemul e construit pe pu­terea băncilor. Aşadar, sistemul trebuie distrus prin intermediul băncilor. Dacă cele trei milioane de persoane care protestează în stradă cu pancarte în mâini se vor duce la bancă şi îşi vor retrage banii, atunci băncile se vor prăbuşi. Trei milioane vor deveni în curând zece milioane de persoane, iar băncile se vor prăbuşi fără existenţa vreunei ameninţări fizice. O adevărată revoluţie”, a declarat Eric Cantona.

Mişcarea împotriva băncilor a generat discuţii şi în România unde a găsit deja  grupuri bine organizate pe internet ca reacţie a Ordonanţei 50, privind contractele de credit pentru consumatori. Discuţiile nu au diferit foarte mult de cele din Franţa sau Germania, doar că mult mai mulţi forumişti au apreciat că fără bănci nu se poate trăi fiind imposibil astăzi să se mai pună problema economiilor la saltea.

Clienţii români, unii nemulţumiţi şi ei de bănci, au o poziţie mai echilibrată. „O tâmpenie sinistră. Nu poţi  re­trage toţi banii din bănci. O inepţie to­tală. Fără bani în bănci=colaps ma­cro­economic”, spune un utilizator ro­­­mân cu pseudonimul Cezar. Şi Su­per­clar scrie „Ce bani să retragi, în Ro­­mânia 80% din populaţie e înda­to­­­­rată în credite, abia ne ajung bani de la un salariu la altul”. Există însă şi unii clienţi români care vor să-şi re­­­tragă economiile mâine. „În pers­pec­­­tiva zilei de 7 decembrie m-am gan­­dit să îmi retrag toţi banii din cont”, scrie un alt utilizator de internet.

Bancherii români nu se tem de acest protest. „Cetăţenii români sunt mai cu capul pe umeri decât cei francezi. Noi considerăm că asemenea acţiuni s-ar întoarce împotriva clienţilor din ţările respective pentru că atât firmele, cât şi persoanele fizice au nevoie de bănci. Dacă sunt nemulţumiri trebuie rezolvate altfel, nu aşa”, spune Radu Gheţea Graţian, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

×
Subiecte în articol: economia