Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a continuat să crească, fiind cotat la miercuri la nivelul de 2,07%, peste cel de la începutul anului, când era cotat la 2,01%.
Începând cu 24 septembrie, când ROBOR la trei luni a fost cotat la 1,65%, indicele a continuat să crească zilnic astfel că majorarea înregistrată în perioada 24 septembrie - 6 octombrie a fost de peste 25%.
ROBOR la 3 luni reprezintă dobânda la care băncile îşi acordă împrumuturi cu o maturitate la trei luni. Totodată, ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare acordate în lei înainte de luna mai 2019.
Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă - indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC, care a înlocuit ROBOR.
Creşterea inflaţiei mult peste intervalul ţintit de BNR, incertitudinile politice care pot să întârzie consolidarea fiscală preconizată, presiunile de creştere a cursului de schimb leu/euro, valul 4 al pandemiei de COVID-19, dar şi acţiunile recente ale unor bănci centrale din regiune de majorare a dobânzilor au determinat BNR să crească marţi, 5 octombrie, dobânda-cheie la 1,5%, de la minimul istoric de 1,25%.
Totodată, BNR a mai decis şi majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 0,75% pe an, şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 6 octombrie 2021