x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România e în faza a patra a crizei, cu dificultăţi "uriaşe" privind bugetul

România e în faza a patra a crizei, cu dificultăţi "uriaşe" privind bugetul

18 Mar 2010   •   00:00

Ţara noastră traversează ultima fază a crizei care se manifestă prin dificultăţi uriaşe privind bugetul public, după ce a traversat deja minimul, a declarat Mathias Kollatz-Ahnen, vicepreşedintele Băncii Europene pentru Investiţii.

"Criza nu s-a terminat. Câteodată oamenii sunt prea pesimişti, iar alteori prea optimişti. Fiecare dintre declaraţiile care susţineau că criza s-a terminat ­ mai mult sau mai puţin ­ au fost în mod clar prea optimiste", a spus Kollatz-Ahnen, după o conferinţă de presă organizată al Bucureşti.

El a explicat că în general o criză are patru faze, care sunt traversate şi de economia românească, cel din urmă efect manifestându-se la nivelul bugetului public. Prima fază o reprezintă problemele sectorului financiar, după care este lovită economia reală.

"Minimul a fost atins în România, iar acum urmează o revenire uşoară, care este însă însoţită de dificultăţi uriaşe legate de bugetul public. (...) În prezent ne aflăm în faza a patra, care face parte totuşi din criză", a continuat oficialul BEI.

FONDURILE EUROPENE, SALVAREA ROMÂNIEI
Revenirea economiei româneşti este condiţionată de utilizarea fondurilor europene, consideră oficialul BEI.
"Ieşirea din criză va depinde de succesul implementării fondurilor structurale. (...) Dacă o ţară ca România are acces la acestea, atunci există un pachet anticriză natural", a continuat Kollatz-Ahnen.

Oficialul BEI a concluzionat explicând că România nu va avea o revenire stabilă după această criză, dacă nu vor exista investiţii mari. Pachetul de stimuli de 13 miliarde euro anunţat în februarie 2009 de Guvernul României pentru contracararea efectelor crizei economice a fost "mai mult imaginar decât real" susţinea acum două săptămâni Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) într-un raport.

Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică, economia României a scăzut cu 7,1% în 2009. Bugetul aprobat de Guvernul României prevede în acest an o creştere economică de 1,3%, estimare dată şi de FMI.

×
Subiecte în articol: economic