Industria a redevenit motorul creşterii economice în contextul în care producţia industrială a crescut cu 7,3%, arată Ministerul Economiei. Producţia industrială din România a depăşit astfel serviciile în ponderea economică, iar saltul este spectaculos. Meritul principal pentru plusul producţiei industriale revine industriei prelucrătoare, majoritar privată şi orientată spre export. Majoritatea ramurilor industriei prelucrătoare înregistrează plusuri: fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (+9,7%), industria metalurgică (+7,3%), industria produselor textile (+6,6%), industria altor mijloace de transport (+6,4%).
În trimestrul întâi din 2017, industria a crescut cu 7,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind cea mai mare creştere în ultimii trei ani.
Este o creştere de aproape patru ori mai rapidă decât media de 2% înregistrată în UE. Astfel, România se află pe locul patru în UE la creşterea trimestrială, după Estonia, Grecia şi Letonia. Potenţialul ridicat de creştere al producţiei industriale îl probează aceeaşi industrie prelucrătoare, care a primit cu 12,7% mai multe comenzi noi. Cereri mai mari s-au înregistrat la bunuri de folosinţă îndelungată (+20,4%) şi la bunuri intermediare (+18%). Pe sectoare, cele mai mari creşteri sunt în metalurgie (+45,1%), fabricarea altor mijloace de transport (+30,4%) şi a autovehiculelor de transport rutier (+19,4%). Comenzile noi pentru export au progresat cu 12,9%. Creşteri semnificative sunt în: metalurgie (+39,7%), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (+29,3%), a echipamentelor electrice (+18,3%), a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (+15,5%), bunuri de folosinţă îndelungată (+24,2%). Industria a generat peste 29.000 de noi locuri de muncă bine plătite, echivalente cu o creştere de 2,2 %.