x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România va recolta 9 mil. tone de grâu în acest an, cu 25% mai puţin faţă de anul trecut

România va recolta 9 mil. tone de grâu în acest an, cu 25% mai puţin faţă de anul trecut

27 Iul 2022   •   08:40
România va recolta 9 mil. tone de grâu în acest an, cu 25% mai puţin faţă de anul trecut

România, aflată pe locul al patrulea în topul UE după producţia de grâu din 2021, va recolta anul acesta 9 mil. tone, o producţie mai mică cu 25% faţă de anul trecut, din cauza secetei, potrivit fermierilor.

România este un jucător impor­tant, pentru că a realizat în 2021 aproape 10% din pro­ducţia totală a UE şi a asigurat un sfert din exporturile de grâu, în volum de 6,3 milioane de tone, în perioada iulie 2021 – iunie 2022, conform datelor de la Comisia Europeană.

„Din analizele noastre, producţia de grâu este de 9 milioane de tone, dar mai sunt câteva zone în ţară în care încă se recoltează. Însă, grâul este recoltat în proporţie de 96% şi nu pot fi schimbări foarte mari la grâu“, a spus Nicolaie Apopi, preşedintele Clubului Fermierilor Români, o organizaţie formată din peste 1.000 de membri. Acesta are şi în Banat o fermă de 2.500 de hectare cultivate cu cereale.

La nivelul Ministerului Agriculturii nu sunt încă centralizate datele din teren privind producţia totală de grâu. Comisia Europeană estimează o producţie de grâu de 9,3 milioane de tone în România, după ce iniţial estimările prevedeau o recoltă de 10,3 milioane de tone.

„Insula Mare a Brăilei a stat bine la grâu şi la orz, am avut producţii foarte bune. Media a fost de 7 tone/hectar la grâu şi 8 tone/hectar la orz“, a spus Mihai Solomei, directorul general al Agricost.

Producţia medie de grâu este de 4,3 t/ha în acest an, mai mică cu 25% decât cea din 2021, dar preţul mediu este de 330 euro/tonă, cu 33% mai mare faţă de cel de anul trecut.

Suprafaţa cultivată cu grâu în toamna anului 2021 a fost de 2,1 mil. ha, similară cu cea din anul precedent.

Valoarea producţiei de grâu, la preţul actual de pe bursa paneuropeană EuroNext de 330 euro/tonă, ar fi de 2,97 mld. euro.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: grău