Europa este in fierbere. Absenta unui program credibil pentru Grecia a determinat ieri si agentia de rating Fitch sa coboare calificativul statului elen la cel mai slab nivel. Romania a resimtit zi de zi socurile problemelor din Italia, Irlanda si Grecia. Moneda elvetiana a batut record dupa record dupa ce investitorii si-au pierdut increderea in euro si dolar si au inceput sa priveasca francul drept moneda de refugiu. Banca Nationala a Romaniei a anuntat ieri pentru francul elvetian un curs de 3,6941 lei/franc, cu 21 de bani mai mult decat cursul de la inceputul saptamanii, de 3,4792 lei/franc.
Romanii care au credite in franci elvetieni si care nu si-au refinantat inca imprumutul intr-o alta moneda au scos mult mai multi lei din buzunare. De exemplu, cine are o rata de 300 de franci a platit ieri cu 65 de lei mai mult rata la banca fata de cei care au achitat rata luni. Francul elvetian, considerat de investitorii din intreaga lume un activ sigur in perioade de criza, a crescut cu 8,3% fata de euro de la inceputul anului, atingand ieri un nou record, de 1,1495 franci/euro. Romanii care au credite in euro au fost si ei loviti, insa intr-o masura mai mica. Cursul leu-euro s-a depreciat de luni pana ieri cu 0,07%, de la 4,2778 lei/euro pana la 4,2037 lei/euro, cat a fost luni.
Dealerii spun ca pietele asteapta sa vada daca liderii din zona euro vor participa astazi la un summit extraordinar pe tema Greciei, intrucat reticenta Germaniei pune intalnirea sub semnul intrebarii. Cotatiile ar putea sa urce mult mai mult daca intalnirea va fi contramandata sau daca reprezentantii Germaniei vor lipsi.
Daca situatia nu se stabilizeaza, programul de privatizare al Guvernului roman ar putea fi afectat, transmite Reuters. 'Piata este stabilita de cumparator, exista multa instabilitate. Daca Italia explodeaza, s-ar putea ca participatia statului la Petrom sa nu fie vanduta', a declarat o sursa apropiata tranzactiei, adaugand ca exista cerere, dar este foarte sensibila la pret. Aceasta a adaugat ca nervozitatea pietelor si pretul mare, de 840 milioane de dolari, cerut de Guvern pentru participatia la Petrom ar putea afecta programul de privatizare. Romania a scos la vanzare 9,8% din Petrom, cea mai mare tranzactie facuta vreodata la Bursa de Valori Bucuresti, dar pretul-tinta este cu aproape 20% peste nivelul din piata.
Agentia de rating Fitch a retrogradat ratingul Greciei pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala cu trei trepte, de la nivelul 'B+' la 'CCC', in absenta unui nou program credibil de sustinere financiara internationala. Standard & Poor’s a retrogradat Grecia la categoria 'CCC' inca de luna trecuta.
Ratingul pentru datoriile pe termen lung a fost revizuit de la nivelul 'B' la 'C', se arata intr-un comunicat al agentiei Fitch. Ratingul 'CCC' include riscurile financiare substantiale si recunoaste ca intrarea in incapacitate de plata a Greciei este o posibilitate reala. Calificativul 'CCC' este cel mai mic rating atribuit vreunei tari din intreaga lume. Standard & Poor’s a retrogradat Grecia la 'CCC' inca de luna trecuta.
Datoria Greciei ar urma sa ajunga anul viitor la nivelul de varf de 161% din Produsul Intern Brut (PIB), dupa care va intra pe o panta descrescatoare, pentru ca in 2020 sa ajunga la 127% din PIB, cu conditia ca autoritatile de la Atena sa aplice programul de consolidare bugetara, conform estimarilor Bancii Centrale Europene publicate ieri.
Nici in Italia situatia nu este stabilizata, statul se imprumuta la costuri foarte mari. Italia a vandut ieri obligatiuni pe termen lung in valoare de aproape 5 miliarde de euro, cu cele mai mari dobanzi din ultimii trei ani, ca urmare a presiunilor in crestere exercitate de criza datoriilor suverane din zona euro asupra finantelor sale publice, transmite Reuters. Datoriile Italiei se ridica la 120% din PIB, fiind depasite in zona euro doar de cele ale Greciei.
Ratingul SUA, sub observatie
In timp ce Europa fierbe, in SUA se pune din ce in ce mai des problema ca pensiile sa nu mai poata fi platite. Agentiile de rating stau cu ochii pe SUA. S&P avertizeaza ca ar putea reduce ratingul tarii si chiar daca Guvernul reuseste sa-si plateasca datoriile, in cazul in care ar ramane in urma, spre exemplu, cu platile sociale, potrivit Wall Street Journal. Agentia de rating include astfel ajutoarele sociale si alte beneficii platite de stat, precum pensiile, in categoria obligatiilor financiare pe care Guvernul trebuie sa le respecte pentru a-si pastra ratingul 'AAA'. Si Moody’s a plasat ratingul Statelor Unite sub evaluare pentru o posibila retrogradare de la nivelul de top 'AAA', punand presiune asupra liderilor de la Washington sa ajunga la un consens privind ridicarea plafonului datoriei de stat. Valoarea maxima a datoriei publice stabilita de Congresul Statelor Unite, 14.300 de miliarde de dolari, a fost atinsa in luna mai.
Pentru a nu intra in incapacitate de plata, Washingtonul a suspendat pana in august investitiile in fondurile nationale de pensii. Datoria se ridica la 91,6% din PIB. Problema este ca administratia nu se intelege cu opozitia in ceea ce priveste plafonul datoriei de stat. Presedintele si congresmenii au negociat timp de patru ore miercuri, incercand sa ajunga la un acord de reducere a deficitului bugetar. Democratii insista ca orice program de reducere a deficitului trebuie sa cuprinda majorarea taxelor pentru persoanele cu venituri si averi mari.