x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii dau bacşiş, dar nu prea ştiu cât. În Japonia, e o insultă

Românii dau bacşiş, dar nu prea ştiu cât. În Japonia, e o insultă

05 Iul 2019   •   08:40
Românii dau bacşiş, dar nu prea ştiu cât. În Japonia, e o insultă

Cei mai mulţi dintre români (95%) oferă bacşiş în timpul vacanţelor, dar aproape jumătate dintre aceştia (48%) au avut nedumeriri în ceea ce priveşte suma potrivită. Peste o treime dintre români (39%) au menţionat că 9-10% din valoarea notei reprezintă un bacşiş bun în restaurantele de acasă, la distanţă mare de participanţii din SUA care consideră că 19-20% din preţul final ar trebui adăugat pentru calitatea serviciilor. 
 

Mai mult de jumătate dintre români (57%) au declarat că nu şi-ar dori ca bacşişul să fie inclus automat în nota de plată într-un restaurant, reiese dintr-un sondaj realizat de o platformă care compară cele mai bune oferte în materie de turism. Cele mai vizitate ţări de către români în care se oferă bacşiş sunt: Italia (la restaurant - inclus în notă sau 10%; bar sau taxi - rotunjirea sumei; personal hotelier - între 1 şi 3 euro), Spania (la restaurant - bacşişul este inclus în notă, plus 5-10%; bar -20 de cenţi; taxi - rotunjirea sumei; personal hotel - între 1 şi 5 euro), Grecia (restaurant - inclus în notă, plus rotunjirea sumei; bar, taxi, personal hotelier - rotunjirea sumei), Franţa (restaurant - inclus în notă, plus rotunjirea sumei; bar - nu se obişnuieşte; taxi şi personal hotelier - între 2 şi 3 euro), Regatul Unit al Marii Britanii (restaurant - inclus în notă sau 10-15%; bar - nu se obişnuieşte; hotel şi taxi - între 10-15% din nota finală). 
 

În Germania, bacşişul nu se lasă pe masă, iar în Franţa este considerat opulent ca cineva să lase un bacşiş fără un motiv bun. Ţările nordice asigură salarii decente şi pentru lucrătorii în restaurante sau hoteluri, de aceea bacşişul nu este aşteptat, dar nici considerat jignitor

La polul opus se află ţări ca Japonia sau China, unde bacşişul este privit ca o insultă.

Bacşişul ca parte a venitului

De asemenea, în SUA şi Canada bacşişul este mai mult decât uzual, fiind tratat ca parte a venitului angajaţilor, în timp ce în America Centrală este cel puţin la fel de important, întrucât cei mai mulţi dintre cei care lucrează în restaurante sau hoteluri au salarii mici şi se bazează pe aceste sume lăsate în plus pentru venitul lor lunar. În America de Sud, frecvenţa „atenţiilor” scade, dar sunt în continuare binevenite. 


 

×