După ridicarea stării de urgență impuse din cauza pandemiei de coronavirus, circa 69% dintre cumpărătorii care au achiziționat o locuință și-au folosit resurse proprii, și doar 31% au contractat un credit, arată o analiză RE/MAX.
În această perioadă, familiile care au cumpărat o proprietate imobiliară fie aveau credite aprobate înainte de pandemie, fie aveau economii și doreau să beneficieze de mai mult spațiu.
Casele individuale au fost preferate de multe persoane, astfel că cererea a crescut cu 50%, comparativ cu anul anterior.
"La fel ca în toate celelalte industrii, şi în imobiliare s-au resimţit efectele perioadei de izolare socială. Cu toate că se observă o cumpătare la nivel de achiziţii, cumpărătorii aleg, în cele din urmă, spaţii mai largi şi observăm, în principal, o aplecare spre segmentul case individuale. Pe de altă parte, raportat la chirii, se remarcă schimbări în marile oraşe, cauzate tot de contextul social, care se vor concretiza, cel mai probabil, în corecţii de preţ. Totuşi, incertitudinea ce caracterizează această perioadă nu ne permite să facem predicţii decât pentru perioade scurte", a declarat Răzvan Cuc, preşedinte RE/MAX România.
În trimestrul al III-lea, închirierile au fost la același nivel cu anul precedent, de 10,2%. Estimările arată că va scădea cererea în marile centre universitare din cauza suspendării cursurilor universitarre.