x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ - Pensii în loc de creşteri salariale

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ - Pensii în loc de creşteri salariale

03 Noi 2008   •   00:00

Beneficiile fiscale asociate pensiilor private facultative i-ar putea determina pe angajatori să le utilizeze pe post de "înlocuitori" ai măririlor de salarii.



Scenariul pesimist ar fi însă acela în care, din cauza crizei, fir­mele să "taie" din costuri inclusiv prin renunţarea la beneficiile extrasalariale acordate angajaţilor, iar aceştia să nu-şi mai permită să contribuie pe cont propriu la fonduri de pensii facultative, din cauza scumpirii creditelor şi a scăderii puterii de cum­pă­rare. Încetinirea drastică a activităţilor economice, progno­za­tă pentru anul viitor, va face din ce în ce mai dificilă acordarea de majorări salariale. Date fiind creşterile ma­si­ve de salarii din sectorul public, antreprenorii vor trebui să facă faţă concurenţei statului pentru a-şi păstra angajaţii. Majora­rea deductibilităţii fiscale a contribuţiilor la fonduri de pensii private facultative de la 200 la 400 de euro pe an, atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori, vine în sprijinul ambelor categorii.

ECONOMISIRE VERSUS CONSUM
Contribuţiile la fonduri de pensii private facultative vor fi de­duc­tibile total, în limita a 400 de euro pe an, atât pentru angajat, cât şi pentru angajator, ceea ce, în cazul contribuţiei mixte, duce cuantumul acestui avantaj fiscal la 800 de euro pe an, în-ce­pând cu 1 ianuarie 2009. Deductibilitatea totală presupune scu­tirea contribuţiilor la Pilonul III atât de la impozitul de 16% pe venit sau profit, cât şi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale. În prezent, contri­bu­ţiile beneficiază doar de o de­duc­ti­bi­li­tate par­ţia­lă – de la impozitul de 16%, nu şi de la CAS – în limita a 200 de euro pe an, pentru patron şi salariat. Această măsură ar putea tripla volumul actual al pieţei Pilonului III la sfârşitul anului viitor de la 60 la circa 200 de milioane de lei. (A. Moşoianu)

×
Subiecte în articol: economic