Statul trebuie să mărească veniturile la buget cu 0,25% în urma acordului cu FMI-ul, iar Guvernul a găsit de cuviinţă să taxeze tot mediul privat pentru a face rost de banii cu care să susţină administraţia şi companiile de stat subvenţionate de la buget.
Introducerea impozitului forfetar este bună, dar nu este oportună în acest moment deoarece firmele mici şi mijlocii sunt afectate oricum de criza financiară, a spus ieri Constantin Niţă, ministrul pentru IMM-uri, Comerţ şi Mediu de Afaceri. "Nu putem să-i impozităm pe cei care şi aşa au nevoie de bani", a spus Niţă într-o conferinţă de presă.
"În momentul de faţă, în România există 100.000-150.000 de microîntreprinderi ale căror profituri se situează sub salariul mediu pe economie. Aplicarea impozitului forfetar în cuantumul şi forma propuse de Ministerul de Finanţe ar putea duce la falimentul a câtorva zeci de mii de astfel de întreprinderi", preciza în urmă cu două zile Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.
Totuşi, ministrul Niţă se întreabă, însă, dacă cele peste 240.000 de firme care nu plătesc nici un leu la bugetul de stat anual fac evaziune fiscală sau sunt rău-platnici. "Nici nu trebuie să fie unii fraieri şi îşi plătesc taxele, iar ceilalţi nu, ştiţi, în străinătate dacă o firmă nu are profit 2-3 ani la rând, se închide", a mai spus Niţă.
Într-un document guvernamental, se arată că 242.106 firme, reprezentând 39,2% din numărul total de firme din ţară, au declarat pierderi în 2007 iar cifra cumulată de afaceri a lor a depăşit 134 miliarde de lei.
ÎNCETINIRE ECONOMICĂ
Pe de altă parte, Mircea Geoană, preşedintele PSD şi preşedinte al Senatului a declarat şi el că impozitul forfetar ar putea încetini economia, ar duce la faliment întreprinderile mici şi mijlocii şi ar putea duce la şomaj. "În acest moment există o obligaţie, pe baza acordului semnat cu FMI, de creştere cu 0,25% din PIB a veniturilor la buget.
Acest lucru se poate face prin mai multe modalităţi. Noi credem că impozitul forfetar poate va produce efectele bugetare estimate, dar în mod cert va avea ca o consecinţă încetinirea activităţii economice şi riscul de a avea un şomaj şi distrugerea unor reţele de întreprinderi mici şi mijlocii şi de microîntreprinderi din România", a declarat şi Mircea Geoană.
Consiliul pentru IMM-uri a propus ca firmele cu o cifră de afaceri de până la 12.000 de euro anual să plătească un impozit forfetar de 500 de euro.
ASOCIAŢIA CONTRIBUABILILOR
În urma anunţului făcut de Finanţe, mai mulţi "patroni" de microfirme au anunţat pe internet că doresc să îşi formeze o asociaţie a contribuabililor din România care să realizeze legătura dintre aceştia şi guvernanţi şi să acorde consultanţă gratuită. Asociaţia trebuie să fie funcţională până la 15 mai.
Între timp, a fost iniţiată o petiţie online şi un forum de discuţii pe adresa www.contribuabili.freeforums.org.
Una caldă, alta rece
În timp ce Finanţele caută metode de a impozita mai mult firmele mici, ministerul pentru IMM-uri a semnat împreună cu cel al Comunicaţiilor protocolul prin care doreşte să creeze 10 parcuri software, până în 2010, prin care micile companii să beneficieze de mai multe facilităţi.
Microfirmele ar putea beneficia de reducerea chiriei cu 50%, şi vor fi asigurate utilităţile necesare. Investiţia este evaluată la 50 de milioane de euro şi va fi asigurată din fonduri europene. Din cele 5 milioane de euro pentru fiecare proiect ar putea fi acordat sprijin financiar pentru diverse investiţii. Obiectivul este crearea a 5.000 de locuri de muncă.
"Nu am nominalizat încă oraşele în care vor fi dezvoltate parcurile pentru că autorităţile trebuie să pună la dispoziţie un spaţiu de 6.000-10.000 metri pătraţi şi vom merge pe principiul «primul venit - primul servit»", a declarat Constantin Niţă.
Citește pe Antena3.ro