x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Securitatea cibernetică: ce este aceasta și care sunt principalele provocări?

Securitatea cibernetică: ce este aceasta și care sunt principalele provocări?

25 Iul 2022   •   12:29
Securitatea cibernetică: ce este aceasta și care sunt principalele provocări?
Sursa foto: Pexels

În contextul în care transformarea digitală este o prioritate pentru din ce în ce mai multe companii, era de așteptat și ca numărul atacurilor cibernetice să se înmulțească. Prin atacuri cibernetice ne referim la acțiuni prin care se urmărește folosirea abuzivă a informațiilor, fie prin furt, fie prin publicare sau distrugere, cu scopul de a perturba rețelele informatice.

 

Singura soluție în fața unei astfel de amenințări este securitatea cibernetică. În cele ce urmează îți vom explica la ce se referă acest termen, dar și ce provocări pot apărea în calea acestui proces! 

Ce este securitatea cibernetică? 

Securitatea cibernetică sau securitatea digitală, așa cum mai este ea denumită, se referă la toate practicile folosite pentru a proteja informațiile, activele digitale, dar și dispozitivele. Din categoria informațiilor sau activelor digitale pot face parte inclusiv datele personale, conturile, fotografiile, banii din conturi sau diverse fișiere. 

Cei trei stâlpi de bază ai securității cibernetice sunt confidențialitatea, integritatea și accesul. Primul se referă la dreptul de a păstra secretele personale și la asigurarea că doar persoanele autorizate pot accesa anumite fișiere sau conturi. 

Al doilea principiu, cel legat de integritate, se referă la asigurarea că informațiile personale nu au fost alterate, adică nimeni nu le-a șters sau modificat fără acordul tău. 

Ultimul principiu este legat de accesul la informații și sisteme atunci când este necesar. Se prea poate ca atacatorii cibernetici să-ți limiteze accesul la anumite servicii sau programe, contra unei sume de bani. 

Un sistem de securitate cibernetică bine pus la punct se va asigura că toate aceste principii sunt respectate. Dar există și câteva provocări în ceea ce privește acest demers. Mai multe detalii despre cum să gestionezi obstacolele găsești pe decalex.ro

Care sunt principalele provocări ale securității cibernetice? 

Așa cum ziceam și mai sus, există anumite obstacole pe care securitatea cibernetică trebuie mai degrabă să le gestioneze, nu neapărat să le depășească pe de-a-ntregul. Iată care sunt acestea: 

  • Partajarea datelor în timp real. Doar câteva minute vor fi necesare pentru ca atacatorii să se infiltreze într-o rețea sau un dispozitiv, așadar orice fel de conexiuni dinamice trebuie criptate de la bun început. Pe lângă viteza, vor fi necesare atât vizibilitatea, cât și accesul la informații legate de amenințări în timp real. Tocmai de aceea toate organizațiile, fie el publice sau private, trebuie să împărtășească activ experiența lor referitoare la posibilele amenințări;

 

  • Stabilirea unei colaborări extinse. Colaborarea trebuie să fie destul de extinsă încât toată lumea să poată învăța din greșelile altora, dar și destul de complexă încât companiile să poată contracara inamicii comuni;

 

  • Dezvoltarea viziunilor comune. Pentru ca cele explicate mai sus să se întâmple, companiile trebuie să adopte nu doar o viziune comună, ci și un angajament care să servească dezvoltarea unui efort global;

 

  • Securitatea ca precondiție. Din păcate, pentru majoritatea infrastructurii digitale securitatea nu a fost introdusă drept concept valid încă din faza de proiectare. Pentru ca sistemul de protecție să aibă efect, măsurile de securitate cibernetică trebuie integrate în fiecare dispozitiv în parte, încă din faza în care sunt create, nu pe parcurs. 

 

Ei bine, compania ta cum va trata aceste provocări?

×