x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Solutie - Statul da credite agricole, nu subventii

Solutie - Statul da credite agricole, nu subventii

22 Apr 2005   •   00:00

Taranii vor putea lua credite agricole, care vor fi operationale peste doua luni. Statul insa ar fi trebuit sa acorde subventii.

  • de EUGENIA MIHALCEA
  • ECONOMIC/BUSINESS
  • SCHIMBARE. Pana in 2014, taranii vor trebui sa renunte la viile hibride din care fac zaibar
    Uniunea Europeana a decis, in urma negocierilor de aderare, sa nu acorde sprijin comunitar pentru restructurare si reconversie in privinta sectorului vitivinicol romanesc. Nicolae Flaviu Lazin, secretar de Stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, a declarat ieri ca taranii vor putea contracta credite agricole pentru infiintarea de podgorii cu soiuri nobile. Pe de alta parte, conform Sefului Misiunii de evaluare pentru sectorul vin din partea Comisiei Europene, Rudy van der Stappen, ajutorul poate fi acordat din partea statului prin subventii.

    HIBRIZII. Pentru defrisarea soiurilor hibride interzise, respectiv 30.000 de hectare - cea mai mare suprafata intalnita la o tara in curs de aderare dupa spusele lui Rudy van der Stappen - din totalul de circa 190.000 de hectare, Romania a primit un termen-limita, respectiv 31 decembrie 2014. "Avem sase soiuri interzise, iar problema este ca dupa 2014 nu mai putem extinde suprafata de plantare", a declarat Valeriu Cotea, presedintele Patronatului National al Viei si Vinului. Cat despre replantare, pretul pentru un hectar este de 10.000 de euro, pana la anul trei de productie, cand se poate vorbi de profit. Iar daca nu se replanteaza pana in 2014, suprafetele ar putea fi pierdute.

    REZOLVAREA. Solutia Ministerului Agriculturii in acest caz este o noua lege, mai exact acordarea creditelor agricole, in loc de subventii de la stat, pentru micii producatori. Dupa spusele secretarului de Stat, Flaviu Lazin, va exista un fond din bugetul ministerului, 1.000 miliarde de lei pentru 2005, care va fi scos la licitatie pentru orice banca ce va dori sa instrumenteze acest credit. In rest, oamenii care vor vrea sa-si salveze viile neacceptate de UE vor putea lua credit agricol cu dobanzi nu diferite de cele practicate de banci la ora actuala, pe o perioada de pana la 10 ani, cu perioada de gratie si cu un plafon maxim de 50.000 de euro, in functie de sectoarele agricole vizate. Lazin a precizat ca in maximum doua luni creditul agricol va fi operational, iar pentru ca agricultorii au probleme si in asigurarea fondurilor necesare pentru garantarea creditelor, ministerul va alimenta plafoanele fondului de garantare a creditului rural, dar si a celui pentru intreprinderile mici si mijlocii. Principalele sectoare pentru care se pot obtine credite sunt viticultura, cresterea animalelor si cultivarea plantelor, cu conditia ca solicitantii sa fie inregistrati in Registrul plantatiilor agricole.

    SOIURI. Inlocuirea hibrizilor in cei noua ani, perioada de tranzitie oferita de Uniunea Europeana, inseamna 35 de milioane de euro pe an, iar proprietarii care doresc sa renunte la aceste suprafete ar putea primi o prima de abandon dupa integrare. Replantarea, in schimb, se poate face exclusiv cu soiul Vitis Vinifera. Pentru Romania a fost permis si adaosul de zaharina, autorizat prin Legea Viei si Vinului din 1971 pentru vinuri de masa, dar nu si pentru vinuri superioare.

    ZONAREA VIILOR
    Zonele viticole din Romania au fost clasificate in cadrul celor trei zone ale Uniunii Europene, respectiv zona B pentru Transilvania, zona C II pentru zonele sudice si estice din vecinatatea Marii Negre si zona C I a pentru alte zone. Trebuie precizat ca zonarea se face in functie de calitate, mai exact pentru zona C II, de exemplu nu mai este permis adaosul de zahar. Mai mult decat atat, dupa ce o zona a fost incadrata intr-o anumita categorie nu mai poate fi schimbata.

    ×
    Subiecte în articol: economic