Bugetul a pierdut venituri echivalente a „mii şi mii de pensii” prin tăierea cu 25% a salariilor de la Banca Naţională, fără să fie încasat vreun leu ca urmare a acestei decizii.
„Legea nu permitea ca economiile realizate să fie vărsate la buget, dar nici să fie incluse în contul de profit, fiind alocate la fondul de rezervă, a cărui destinaţie este acoperirea unor eventuale pierderi viitoare. Astfel, bugetul a încasat zero lei din economia făcută cu salariile. Ba mai mult, prin tăierea de 25% n-au mai fost virate la buget sumele aferente tăierii ca impozit pe venit şi CAS-uri, sume care echivalează cu plata a mii şi mii de pensii”, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. Acesta a mai precizat că salariile ar trebui să revină la normal din 2011 „dacă nu suntem în Kafka”. Surse oficiale citate de Mediafax au declarat că există discuţii la nivelul BNR dacă salariile vor reveni la nivelul din iunie 2010, înainte de tăierea cu 25%, sau vor fi majorate cu un procent inferior, de 15%, cum se va întâmpla în cazul bugetarilor.
Decizia privind tăierea salariilor la BNR a încălcat normele din Uniunea Europeană, motiv pentru care oficialii Comisiei Europene au avertizat România că va declanşa procedura de infringement dacă legea care prevede reducerea salariilor angajaţilor BNR nu va fi modificată. Articolul 130 din Tratatul UE arată că în exercitarea competenţelor şi în îndeplinirea misiunilor şi îndatoririlor care le-au fost conferite prin tratate şi prin Statutul SEBC şi al BCE, băncile centrale naţionale nu pot solicita şi nici accepta instrucţiuni din partea instituţiilor, organelor, oficiilor sau agenţiilor Uniunii, a guvernelor statelor membre sau a oricărui alt organism.
În urma intervenţiei BCE, economiile obţinute din tăierea salariilor de la BNR nu au mai fost virate la bugetul de stat. BCE a atras atenţia că un astfel de mecanism ar echivala cu finanţarea directă a bugetului de către banca centrală, lucru interzis în Uniunea Europeană. În această situaţie, sumele rezultate din tăierile de salarii de la BNR au fost virate în fondul de rezervă al băncii centrale şi nu au mai putut fi utilizate. În acest fel, bugetul a pierdut de două ori bani. O dată prin taxele şi impozitele aplicate pe salarii mai mici cu 25% la pensii, sănătate, şomaj şi la impozitul pe venit. A doua oară, prin faptul că banii din fondul de rezervă nu sunt impozitaţi şi nu au putut ajunge la buget nici sub forma impozitului pe profit.