x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

09 Dec 2008   •   00:00

POLITICI ASPRE:Grija Băncii Naţionale a României de a evita o depreciere bruscă a leului va duce la aplicarea de politici monetare aspre, potrivit lui Andrew Colquhoun, analist Fitch.

“O prăbuşire a leului ar creşte preţurile de import, şi prin urmare, inflaţia, cel puţin pe termen scurt, într-o manieră care ar putea destabiliza economia”, a spus Colquhoun.  Analistul vede o inflaţie de 7%-7,5% pentru acest an şi de 4% în 2009, însă a explicat că un risc economic major s-ar putea produce în condiţiile în care atât creşterea economică, cât şi inflaţia, vor converge către zero ceea ce ar duce presiune pe devalorizarea leului. (Daniel Ionaşcu)

INFRACŢIUNI:
Numărul băncilor jefuite a crescut la New York după începutul crizei financiare. Surse din Poliţie susţin că dificultăţile economice cu care se confruntă oamenii sunt principala cauză a înmulţirii infracţiunilor, potrivit canalului de televiziune NY1, care citează surse din NYPD. De la începutul anului şi până în septembrie, numărul jafurilor la bănci a crescut cu aproximativ 57% faţă de perioada similară din 2007. În New York s-au înregistrat 265 de jafuri, comparativ cu 177 în aceeaşi perioadă a anului trecut. National Retail Federation a anunţat că, din 100 de manageri de magazine, 74 au relatat o creştere a numărului de furturi.

TRAŞI PE DREAPTA
Aproximativ 17.500 de angajaţi ai celor cinci fabrici deţinute de nemţii de la Draexlmaier sunt în şomaj tehnic pentru trei şi cinci săptămâni. Conducerea companiei a anunţat că angajaţii vor beneficia de toate drepturile salariale în aceste perioade. Uzina din Hunedoara, care produce sisteme electrice, şi-a încetat activitatea sâmbătă, 6 decembrie, şi o va relua la 12 ianuarie 2009, în vreme ce la fabrica de la Timişoara producţia este oprită de la 9 decembrie 2008 până la 8 ianuarie 2009. La Codlea, unde se realizează produse pentru automobile, închiderea va surveni de la 15 decembrie până la 4 ianuarie. (Daniel Ionaşcu)

APOGEU
Criza ar putea ajunge la faza sa maximă în următoarele 3-12 luni, a spus ieri Dinu Patriciu (foto), preşedintele Rompetrol. Acesta a mai adăugat că statul ar trebui să stimuleze economia prin reducerea TVA de la 19% la 15%. Criza ar trebui contracarată prin optimizarea fiscalităţii pentru stimularea consumului, reducerea cheltuielilor bugetare atât de capital, cât şi de personal. Lucrările publice trebuie finanţate din resurse private, iar statul trebuie să modifice legea exproprierilor în interes public şi să adapteze legislaţia achiziţiilor publice după modelul Băncii Mondiale. În ultimele patru luni au avut loc 12.000 de falimente. (D.I.)

×
Subiecte în articol: economic