x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

28 Ian 2009   •   00:00

28 ianuarie 2009



AJUTOARE
Austria doreşte lansarea unui plan european de stabilizare a sistemelor financiare din Europa de Est pentru a limita efectele crizei mondiale, a anunţat ieri cancelarul Werner Faymann, potrivit AFP. "Există un interes comun în Europa ca ţările care au nevoie de sprijin din partea UE şi FMI să-l primească", a mai spus acesta cu ocazia unei reuniuni a consiliului miniştrilor. Conducătorul social-democraţilor şi ministrul de Finanţe conservator Josef Proll au precizat că doresc să formeze împreună cu Germania, Franţa, Italia şi Belgia o "alianţă a principalilor investitori" în Europa de Est.

ACTIVE TOXICE
Problema încrederii în instituţiile financiare poate fi diminuată prin crearea unui organism bancar special care să cumpere activele toxice ale băncilor care au înregistrat pierderi semnificative pe fondul crizei economice. Înlăturarea acestor active toxice din registrele contabile ale băncilor ar reinstaura încrederea în pieţe şi ar relansa creditarea, a declarat ieri Joaquin Almunia, comisarul pentru Afaceri Monetare al Uniunii Europene. Înainte de orice altă discuţie pe această temă, este necesară stabilirea cu exactitate a ceea ce reprezintă activele toxice şi care este cea mai bună metodă de evaluare a acestora.

SAPARD
Neregulile descoperite de Comisia Europeană în urma verificărilor efectuate în 2004 şi în 2005 privind cheltuirea fondurilor SAPARD obligă România să înapoieze 13,9 milioane de euro, în cazul în care oficialii europeni nu vor accepta micşorarea sumei, ca urmare a discuţiilor dintre ţara noastră şi UE. Suma solicitată iniţial de CE, în august 2007, a fost de 21,44 miloane de euro, însă aceasta a fost diminuată în octombrie anul trecut până la 13,9 milioane euro. Potrivit Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, procesul de conciliere este în plină desfăşurare, în acest moment fiind aşteptată decizia finală a Comisiei.

FMI, LA BĂSESCU
Delegaţia FMI se va întâlni azi cu preşedintele Băsescu, după ce a discutat deja cu BNR şi Ministerul de Finanţe. Membrii FMI au discutat despre deficitul bugetar şi finanţarea deficitului extern. "N-am discutat despre nici un posibil acord. Nu acesta este scopul vizitei noastre", a declarat şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks. Reprezentanţii FMI s-au arătat interesaţi de modul în care este construit bugetul consolidat din 2009. Preşedintele Băsescu a declarat că nu este partizanul unui împrumut de la FMI, ci din bani europeni, de unde ar vrea să obţină un împrumut de 6-7 miliarde euro, sub supravegherea Fondului.

×
Subiecte în articol: economic