x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

16 Ian 2009   •   00:00

16 ianuarie 2009



TOPUL INFLAŢIEI
România ocupă locul cinci în UE, în funcţie de rata inflaţiei din 2008, de 6,4%, valori mai mari fiind înregistrate în Letonia, Lituania, Estonia şi Bulgaria. La nivelul UE, cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei a fost înregistrată anul trecut în Letonia (10,4%), urmată de Lituania (8,5%), Estonia (7,5%) şi Bulgaria (7,2%), se arată într-un comunicat al Eurostat. În funcţie de rata medie a inflaţiei în 2008, România a ocupat tot locul cinci la nivelul blocului comunitar, după aceleaşi patru state. Cele mai reduse rate ale inflaţiei anuale au fost înregistrate în Luxemburg (0,7%), Portugalia (0,8%) şi Germania (1,1%), potrivit Eurostat.

FINANŢARE FMI
Belarus a primit prima tranşă, de 790 de milioane de dolari, din împrumutul de aproximativ 2,5 miliarde de dolari acordat de FMI la începutul anului trecut, pentru a contracara efectele crizei economice mondiale. Prima tranşă va fi folosită pentru susţinerea cursului monedei naţionale, a declarat un purtător de cuvânt al băncii naţionale din Belarus. FMI a încheiat acordul pentru acest împrumut la 12 ianuarie anul trecut. Creditul a fost condiţionat de devalorizarea monedei naţionale cu peste 20% şi raportarea acesteia la un coş de valute alcătuit din dolar, euro şi rubla rusă. Anterior, rubla belarusă era raportată numai la dolar.

DISPONIBILIZĂRI MASIVE
Grupul Microsoft, prezent şi în România, ia în considerare un plan masiv de disponibilizări. Compania ar putea anunţa planul de restructurare, care va implica probabil cel mult 15.000 de disponibilizări, săptămâna viitoare, o dată cu publicarea rezultatelor financiare trimestriale. Programul este încă în analiză, iar producătorul american ar putea găsi în final alte metode pentru a reduce costurile, potrivit unor surse citate de WSJ. Posibilitatea ca Microsoft să iniţieze o astfel de măsură este un semn că şi cele mai puternice companii sunt forţate de criza economică să aplice strategii de reducere a costurilor.

LOBBY

"Cumpărând produse româneşti, vă menţineţi locurile de muncă!" Sub acest slogan, patronatele reunite în Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR-1903) şi-a propus să promoveze consumul de produse româneşti. "A cumpăra produse româneşti în acest moment înseamnă a-ţi păstra locul de muncă", a declarat ieri într-o conferinţă de presă Ioan Cezar Corâci, preşedintele Fepachim, din domeniul chimiei şi petrochimiei. El a precizat că recomandarea vizează cazurile unor condiţii similare de preţ şi calitate între produsele româneşti şi străine. Firmele membre vor adopta, afişa şi promova conceptul.

×
Subiecte în articol: economic