x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

08 Apr 2009   •   00:00

8 aprilie 2009



CREŞTERI SALARIALE
România se clasează pe locul opt într-un clasament internaţional realizat în funcţie de creşterile salariale prevăzute pentru acest an. Studiul a luat în calcul efectele crizei economice mondiale în 53 de ţări, întocmit de ECA International, potrivit Reuters. În ţările din estul Europei, câştigurile salariale ar urma să avanseze cu 5%, iar în vestul Europei, salariile ar urma să crească cu 2%. Mai mult, circa 30% din firmele europene şi 40% din cele americane intenţionează să îngheţe salariile în acest an. În SUA, salariile ar trebui să urce cu numai 2,8% în 2009, faţă de 4% cât se estima în precedentul studiu al ECA din septembrie. (E.S.)

BECHTEL
Compania americană Bechtel a rechemat la muncă pe şantierul Autostrăzii Transilvania 660 de angajaţi, iar în perioada imediat următoare va mai chema încă 300 de muncitori. Numărul muncitorilor care vor lucra la autostrada Bechtel va ajunge la 1.400. Măsura pune în aplicare protocolul semnat în februarie între constructor şi autorităţi în care se agreează finalizarea până la sfârşitul anului a tronsonului 2B şi a viaductului Suplacu de Barcău de pe tronsonul 3C. Guvernul şi-a luat angajamentul să ofere constructorului accesul la teren prin soluţionarea problemelor legate de relocarea a 38 de utilităţi în judeţul Bihor. (E.S.)

FACILITATE
Firmele care angajează şomeri vor putea plăti 50% din valoarea salariilor acestora din bani europeni, potrivit unui program derulat de Ministerul Muncii în perioada 31 martie-31 octombrie 2009. Prin acest program vor fi create 15.000 de noi locuri de muncă până în toamnă. "Avem un program de 142 de milioane de euro, din care 61 de milioane sunt destinate angajării persoanelor care sunt în şomaj, în sensul că acele firme care angajează persoane aflate în şomaj pot să beneficieze, pe o perioadă de 12 luni, mergând uneori până la 24 de luni, de suportarea a 50% din valoarea salariului", a declarat Boc.

MOODY'S / România poate evita colapsul
Moody's consideră că România ar trebui să evite colapsul, deoarece înregistrează o valoare relativ scăzută a datoriei din sectorul privat şi depinde în mică măsură de comerţul exterior. De asemenea, alte atuuri ale României sunt constituite de integrarea economică şi financiară în UE, care sprijină investiţiile şi restructurarea la nivel microeconomic, precum şi sprijinul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană, care diminuează vulnerabilităţile impuse de dezechilibrele macroeconomice. Pe de altă parte, provocările pentru sectorul de creditare din România includ controlul deficitului bugetar, în contextul recesiunii economice şi finanţării limitate, riscurile pentru stabilitatea macroeconomică, impuse de înrăutăţirea situaţiei economice, datoria externă mare şi deficitul de cont curent ridicat şi procesul oprit de reforme structurale. Cu toate acestea, experţii agenţiei de rating anticipează că economia României va scădea în acest an cu 4%, dar îşi va reveni în 2010, când va înregistra un avans de 0,3%. România a avut în 2008 o rată de creştere economică de 7,1%. De asemenea, agenţia de rating anticipează că rata anuală a inflaţiei se va reduce de la 6,3% anul trecut la 4,9% în 2009 şi la 3,7% în 2010. (E.S.)



×
Subiecte în articol: economic