x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

27 Apr 2009   •   00:00
SE ÎNTORC ACASĂ
Criza economică trimite acasă milioane de imigranţi din toate ţările lumii. New York Times comentează că şansele egale ale lucrătorilor din UE s-au redus la principiul "unii sunt mai egali decât alţii", din cauza adâncirii cri­zei. Interesele naţi­o­na­le şi locale devin tot mai pronunţate, deşi, teoretic, toţi ce­tă­ţenii au drepturi egale pe piaţa muncii. În ultimele luni, imigranţii din Europa de Est, America Latină sau Africa atraşi în Spa­nia, Irlanda sau Marea Britanie au început să se întoarcă acasă, sperând să găsească locuri de muncă sau măcar să aibă cheltuieli mai mici. 50.000 de imigranţi din Irlanda au plecat deja spre ţările lor de origine.

INFRASTRUCTURĂ
Ministrul Transporturilor, Radu Ber­cea­nu, susţine că realizarea drumului ex­pres Craiova-Piteşti nu a făcut parte din înţelegerea cu Ford. "Puteţi să-i întrebaţi pe cei de la Ford şi o să vedeţi că nu a fost o astfel de condiţionalitate. Este o mare minciună", a declarat Radu Berceanu. Mai mult, Berceanu susţine că Orban a plătit mult prea mult pentru studiul de fezabilitate al acestei şosele de 100 de kilometri. "În general, la un drum de o sută de kilometri, la nivel de studiu de fezabilitate, costă unul-două milioane. Âsta a costat 12,5 milioane de euro şi constă în tot felul de bibliografuri şi hârtii", a spus Ber­cea­nu. (E.S.)

RECESIUNE
Liderii economici şi financiari ai sta­te­lor G7 consideră că economia globală ar putea să fi trecut de cea mai severă pe­ri­oa­dă a recesiunii, însă redresarea nu es­te încă o perspectivă garantată. Miniştrii de Finanţe şi şefii băncilor centrale ale ce­lor mai mari şapte puteri economice ale lumii au transmis, după reuniunea de vi­neri de la Washington, că activitatea economică ar trebui să intre în recuperare în a doua parte a acestui an. Totuşi, perspectivele rămân pesimiste şi există încă ris­curi de înrăutăţire a condiţiilor economi­ce globale. În februarie, oficialii prezenţi la întâlnirea G7 avertizau că recesiunea severă va persista tot anul 2009.

×
Subiecte în articol: economic