x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Studiu: Românii şi grecii sunt nemulţumiţi de măsurile pentru combaterea sărăciei

Studiu: Românii şi grecii sunt nemulţumiţi de măsurile pentru combaterea sărăciei

29 Noi 2011   •   17:21

Romanii si grecii sunt cei mai nemultumiti europeni in privinta masurilor de combatere a saraciei, peste 90% din participantii din cele doua tari la un sondaj Eurobarometru afirmand ca nu se face suficient in aceasta privinta.
La nivelul Uniunii Europene, media nemultumitilor este de 75%.

Chiar daca in Romania si Grecia sunt la egalitate in privinta procentajului de persoane care considera nesatisfacatoare masurile luate, Romania are cel mai scazut procentaj de persoane multumite. Doar 6% dintre cei consultati au considerat ca in Romania "se face suficient in lupta impotriva saraciei", potrivit sondajului, in timp ce 3% sunt nehotarati. In comparatie, in Grecia, procentajul multumitilor este de 9%, iar cel al nehotaratilor zero.

In urma Romaniei si Greciei se afla Letonia, unde 88% din populatie este nemultumita, iar la polul opus Luxemburg si Olanda, cu procentaje de 41%, respectiv 49%, potrivit Mediafax.

Mai mult de jumatate din romani, respectiv 59%, considera ca UE are un impact pozitiv asupra politicilor de pe piata muncii, peste media UE de 52%. Totodata, 68% din romani apreciaza ca UE are un impact benefic asupra infiintarii de locuri de munca si combaterii somajului. In UE media este de 55%.

Procentajul romanilor increzatori in capacitatea lor de a-si pastra locul de munca in urmatoarele luni se situeaza la 83%, aproape de media europeana de 82%. In timp ce 12% din romani nu au incredere in propriile abilitati de a-si pastra slujba, la nivel european procentajul este de 15%.

Romanii acorda o importanta peste media UE experientei profesionale (61% fata de 54% in UE) si nivelului de calificare (62% fata de 51%) in privinta gasirii unui loc de munca, dar se situeaza sub medie la abilitatea de adaptare (23% fata de 35%), la cunoasterea calculatorului (15% fata de 19%), sau competente lingvistice (9% fata de 17%).

Respondentii din Romania au o mobilitate mai redusa, raportat la UE, pe piata muncii si prefera ca in cazul concedierii sa-si caute acelasi tip de slujba in aceeasi localitate, se arata in studiul Eurobarometru. Astfel, 53% din romani ar cauta un loc de munca similar in orasul in care se afla daca ar fi concediati, fata de o medie europeana de 48%. Doar 18% din romani, jumatate fata de media UE, si-ar cauta acelasi tip de loc de munca in alt oras, in timp ce 19%, raportat la 21% in UE, ar viza o slujba complet diferita in aceeasi localitate.

Doar 6% din romani ar schimba si tipul de munca si localitatea, in timp ce in UE procentajul este de aproape dublu, de 11%.

Unul din zece romani si-ar deschide propria afacere fara angajati, fata de 13% la nivel comunitar, in timp ce 3% ar opta pentru o afacere cu angajati, la fel ca in UE.

Aproape jumatate din romani, 47%, considera ca prea multe persoane se pensioneaza prea devreme, aproape de media de 44% a UE. Totodata, 81% dintre respondentii din Romania sunt de acord cu flexibilizarea contractelor de munca pentru a incuraja infiintarea de noi slujbe, peste media Uniunii de 72%.

Procentajul romanilor care au participat la un curs de instruire, sau alt tip de formare profesionala, in ultimii doi ani este de 15%, de doua ori mai mic decat media UE de 29%. Peste 80% din romani au afirmat ca nu au participat la astfel de cursuri, in timp ce 2% au spus ca nu stiu.

Doar 7% din romani au beneficiat de astfel de cursuri finantate de angajatori, comparativ cu 18% in UE, 5% au platit ei insisi costurile (6% in UE), iar 3% au urmat un cursuri pentru care costurile au fost suportate de stat (7% in UE).

La sondajul derulat intre 24 septembrie si 9 octombrie au participat 26.723 europeni, dintr-o populatie totala a UE de 408,8 milioane. In Romania, sondajul a fost derulat de TNS CSOP intre 24 septembrie si 8 octombrie si a vizat 1.045 de persoane.

×