x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns la 150.565 hectare în 20 de județe

Suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns la 150.565 hectare în 20 de județe

27 Iul 2022   •   12:29
Suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns la 150.565 hectare în 20 de județe

Suprafaţa agricolă totală afectată de secetă a ajuns la 150.565 hectare, arată datele Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Sunt afectate de secetă suprafețele agricole din judeţele Arad, Bacău, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vaslui şi Vrancea.

Situaţia suprafeţelor la culturile calamitate se raportează zilnic pe baza proceselor verbale de constatare a pagubelor. Au fost alcătuite comisii de constatare și evaluare a paguvelor din cauza secetei pedologice. 

În cadrul programului de creditare "De trei ori subvenţia" s-a încheiat Convenţia între MADR şi Fondul De Garantare a Creditului Rural (FGCR) şi s-a semnat Convenţia de lucru între CEC Bank si FGCR. Se fac demersuri pentru semnarea Convenţiei între FGCR şi 15 bănci comerciale.

Comisia Europeană a fost solicitată pentru  aprobarea acordării avansului pentru plăţile directe la circa 70% - 85% pentru măsurile de mediu şi climă din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2022. S-au elaborat proiectele de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea unor scheme de ajutor excepţional pentru plantaţii pomicole pe rod şi/sau cu arbuşti fructiferi şi/sau cu vii cu struguri pentru vin şi pentru susţinerea activităţii de creştere în sectoarele suin şi avicol în 2022, în valoare de 51,6 milioane euro, din care 25,5 milioane euro fonduri europene şi 26,1 milioane euro de la bugetul naţional.

Se află în consultare publică Hotărârea de Guvern privind modificarea Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii şi a infrastructurii de desecare şi drenaj din România. Suma se ridică la1,5 miliarde euro de la bugetul naţional, alocate până în anul 2027 şi s-au prevăzut investiţii noi în infrastructura secundară de irigaţii din fonduri UE, în valoare de 400 milioane euro, prin Planul Naţional Strategic 2023-2027.
Sunt revăzute investiţii în sisteme locale de irigaţii din fonduri UE, în valoare de 100 milioane euro, prin Planul Naţional Strategic 2023-2027, investiţii privind procesarea produselor agroalimentare în vederea obţinerii de produse cu valoare adăugată, de 424 milioane euro prin Planul Naţional Strategic 2023-2027.

×
Subiecte în articol: agricultura seceta