x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SURSE din Administraţia Financiară: “Noi aducem hârtia de-acasă, şi tot ce mai avem nevoie, ca să ne facem treaba!”

SURSE din Administraţia Financiară: “Noi aducem hârtia de-acasă, şi tot ce mai avem nevoie, ca să ne facem treaba!”

de Diana Scarlat    |    05 Apr 2013   •   17:43
SURSE din Administraţia Financiară: “Noi aducem hârtia de-acasă, şi tot ce mai avem nevoie, ca să ne facem treaba!”

Cozile interminabile la ghişeele la care mergem să dăm bani, lipsa de interes a personalului din spatele ghişeelor şi nervii noştri de zi cu zi au o explicaţie foarte logică: lipsa personalului şi a investiţiilor în Administraţia Publică. Degeaba se fac cereri pentru suplimentare de buget, pentru implementarea unui sistem electronic eficient, care ar putea să ne scape de cozi şi de nervi pe noi toţi, pentru că, din 2009 până astăzi, situaţia se înrăutăţeşte constant, iar responsabilitatea este, de fapt, la cei care nu alocă fondurile necesare pentru buna funcţionare a instituţiilor.

Ca şi în şcoli, unde lipsa personalului şi blocarea posturilor a dus la situaţii aberante în ultimii ani, până când s-au luat decizii de deblocare, ca şi la casele de pensii, unde s-a ajuns să se lucreze cu o singură casieră care face naveta între sedii, la Administraţia Financiară se munceşte cu un minimum de personal şi fără posibilitatea de a moderniza sistemul, în favoarea noastră, a tuturor. “Nu mai avem nici măcar femeie de serviciu şi trebuie să ne facem curăţenie singuri. Ne plătim până şi consumabilele, ca să putem să ne facem treaba, iar unele calculatoare sunt foarte vechi şi nu mai putem opera eficient pe ele. Un sistem electronic pentru plăţi ar fi în favoarea tuturor, dar nu se alocă bani pentru asta”, spun surse din cadrul Administraţiei Financiare.
Mai mult, angajaţii Administraţiei Financiare nu pot beneficia traininguri şi cursuri de specializare, pentru că personalul rămas în sistem după reducerile masive din 2009-2011 nu permite scoaterea din producţie a unor angajaţi, iar astfel, funcţionarilor publici li se încalcă dreptul la formare profesională continuă.

Timbrul de Mediu – o problemă a Ministerului Mediului, aruncată în “curtea” ANAF-ului
Funcţionarii administraţiilor financiare au preluat, recent, pe lângă mii de dosare cu probleme de la Casele de Pensii, şi problema Timbrului de Mediu, despre care nu le-a spus nimeni cum se calculează. “Este o problemă a Ministerului Mediului, ei nu o rezolvă, iar toate se sparg în capul nostru. Ne-am certat şi cu Poliţia, pe aceeaşi temă, deşi am avut mereu o relaţie foarte bună între instituţii. S-a ajuns aici pentru că nu s-au stabilit criteriile, iar noi suntem obligaţi să descoperim când şi unde a plătit taxa de mediu fiecare proprietar de maşină, iar Trezoreria nu ne furnizează informaţii. Dacă maşina a fost vândută de mai multe pri, e mult mai complicat de aflat, în lipsa unui sistem computerizat care să ne ofere accesul la informaţie”, mai spun aceleaşi surse din cadrul Administraţiei Financiare.
O altă problemă care duce la neînţelegerile cu plătitorii şi la ineficienţă este legată de lipsa unui sistem computerizat care să poată păstra o bază de date şi să o pună la dispoziţia plătitorilor. De asemenea, un sistem de informare pentru persoanele fizice şi juridice, în lipsa căruia se creează haos, atunci când fiecare se duce la un ghişeu şi cere inclusiv consultanţă pentru depunerea actelor sau pentru plăţi.

×