x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Udrea, regina contractelor dubioase

Udrea, regina contractelor dubioase

16 Noi 2011   •   21:00
Udrea, regina contractelor dubioase

Verificarea contractelor de achizitii pu­blice efectuate pentru cheltuielile de­clarate la Comisia Europeana scoate la iveala foarte multe nereguli. Din 466 de contracte verificate, 130 pre­zinta nereguli, urmand ca peste 53 de milioane de lei sa fie restituiti de beneficiari pentru nereguli in aplica­rea legislatiei, potrivit datelor fa­­cute publice de Ministerul Afaceri­lor Europene. Cele mai multe con­trac­te cu probleme au fost gasite la proiectele implementate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului condus de Elena Udrea. Din 209 proiecte verificate, derulate prin Programul Operational Regional (POR), au fost gasite nereguli la 78 de contracte pentru care au fost aplicate corectii financiare de 50,8 mili­oane de euro.

De asemenea, foarte multe contracte cu nereguli au fost depistate si la Programul Operational Cres­terea Competitivitatii Economice, gestionat de Ministerul Eco­nomiei. Aici, au fost gasite nereguli la 50% din cele 90 de contracte v­e­rificate, corectiile financiare fiind de 310.200 de lei. Cele mai putine contracte cu nereguli au fost gasite la proiectele derulate prin POS Mediu. Din 120 de contrac­te verificate, doar 9 au avut suspi­ciuni de nereguli. Suma totala pe care autoritatea de management a stabilit-o de restituit de catre beneficiari este de circa 2 milioane de lei. O situatie mai buna a fost gasita la contractele de achizitii publice derulate prin Programul Operational Sectorial-Transporturi, derulat de Ministerul Transporturilor. Din 31 de contracte de achizitii publice aferente decla­ratiilor transmise la CE, in cadrul POS-Transporturi a fost depistata o singura suspiciune de nereguli, insa nu a fost stabilita nici o corectie financiara. O situatie asemanatoare a fost gasita si la POS-Asistenta tehnica. Corectiile se stabilesc in urma constatarii unor nereguli in aplicarea legislatiei, care nu implica automat intentia de frauda. Suspiciunile de frauda sunt semnalate Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF) conform prevederilor legale in vigoare, a precizat Ministerul Afaceri­lor Europene.

Ministerul Afacerilor Europene a transmis Comisiei Europene la 31 oc­tombrie 2011 informatiile refe­ritoa­re la indeplinirea conditiilor pentru reluarea rambursarilor de plati de la CE pentru proiectele finantate din instrumente structurale. "Docu­men­tele vor fi atent analizate de Co­mi­sia Europeana, care este posibil sa cea­ra si unele informatii suplimentare. Speram ca la sfarsitul lunii noiembrie sau la inceputul lui decembrie sa putem relua transmiterea cererilor de decontare la Bruxelles", a declarat recent Leonard Orban, ministrul Afa­cerilor Euro­pene.

Procesul de confirmare a suspiciunilor de nereguli si de stabilire, acolo unde este cazul, a co­rectiilor financiare este inca in de­ru­lare. Pana la sfarsitul lunii decembrie, autoritatea romana de audit va ana­liza reverificarile realizate de au­toritatile de management si va trimi­te evaluarea sa Comisiei Europene.

×
Subiecte în articol: Elena Udrea