x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Un fleac de 3 miliarde de euro

Un fleac de 3 miliarde de euro

14 Aug 2009   •   00:00

Instituţiile autofinanţate vântură anual prin ţară 3 miliarde de euro, bani obţinuţi din taxe parafiscale, care nu ajung în buzunarul Ministerului Finanţelor.



Dacă ar fi să mă uit în bugetul general consolidat, la şase luni înregistrăm un deficit de -3%. Şi estimăm că, până la finele anului, datorită menţinerii contracţiei economice să ajungem în jur de -7,3%. Dar este curios, în timp ce bugetul de stat, datorită scăderii veniturilor din economie înregistrează deficit, dacă ne uităm la bugetul instituţiilor autofinanţate sau cu venituri proprii, acolo constatăm că e surplus", spunea în urmă cu câteva zile Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor Publice.

UNDE MERG BANII?
Guvernul a desfiinţat şi comasat în acest an 179 din care 42 au fost anulate din cele 489 de taxe şi tarife parafiscale găsite de Ministerul Finanţelor. Autorităţile vor ca toate aceste venituri ale instituţiilor să treacă direct în conturile Finanţelor, iar personalul acestora să fie plătit de la buget. "Prin taxele parafiscale se plătesc degeaba 3 miliarde de euro, care pot fi uşor eliminate pentru a permite dezvoltarea industriei româneşti", spunea în urmă cu un an Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR).

Un document de anul trecut al CNIPMMR arăta că există 137 de tarife sub denumirea generică de taxă analiză de mediu cu aparatură, iar în cadrul tarifelor sanitar veterinare, sub denumirea generică de tarife analize laborator, sunt incluse 61 de tarife.

BUGETE HALUCINANTE
Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) este una dintre aceste instituţii care se autofinanţează prin taxe şi tarife percepute pentru intabulare şi alte servicii. Agenţia a avut în 2008 un buget de 1,003 miliarde de lei, din care cheltuielile de personal au fost de 397,9 milioane de lei, iar achiziţiile de bunuri şi servicii de 240,3 milioane de lei.

Premierul Emil Boc prezenta şi el acum două zile cazul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISCIR). Instituţia a cumpărat în 2007 un sediu de 10,9 milioane de euro, şi a plătit alte 5 milioane de euro pentru racordarea la energie electrică. În 2008 a avut un program de achiziţii de 53 de milioane de euro. Din aceste sume au fost cumpărate o ambarcaţiune Merry Fisher în valoare de 225.500 de lei, 42 de autoturisme de teren Mitsubishi la 92.986 de lei bucata, şapte automobile de teren Hyundai Santa Fe cu 120.331 de lei bucata, patru Volkswagen Passat, şase Skoda Octavia, un VW Touareg şi 36 Dacia Logan.

Printre instituţiile autofinanţate sau cu venituri proprii se mai numără Autoritatea Naţională pentru Reglementarea în Domeniul Energiei (ANRE) şi Institutul Naţional de Statistică (INS) potrivit lui Gheorghe Pogea.
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) este o altă instituţie care a nemulţumit companiile din România.

La finele anului trecut, investitorii şi conducătorii Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) erau nemulţumiţi de taxa de supraveghere de 0,1% din activul net, indiferent dacă fac sau nu profit şi indiferent dacă piaţa de capital urcă sau scade. Taxe asemănătoare sunt percepute şi de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

×
Subiecte în articol: economic reducere salarii