x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Undă verde pentru regele mall-urilor la Romexpo

Undă verde pentru regele mall-urilor la Romexpo

de Adrian Stoica    |    04 Mar 2021   •   08:01
Undă verde pentru regele mall-urilor la Romexpo

Curtea Constituțională a respins ieri, ca neîntemeiată, sesizarea depusă de USR şi UDMR asupra legii prin care o suprafaţă de teren de 46 de hectare de la Romexpo Bucureşti trece din proprietatea statului în cea a Camerei de Comerţ şi Industrie. Legea a fost declarată constituţională şi poate merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

“În ședința din 3 martie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de 51 de deputați aparținând Grupului Parlamentar al Uniunii Salvați România, Grupului Parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România, precum și neafiliați și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr.335/2007 este constituțională în raport cu criticile formulate”, se precizează într-un comunicat al Curţii Constituţionale.

 

Ce prevede proiectul

 

Pe terenul respectiv urmează să se construiască cel mai mare proiect imobiliar din România, dezvoltat de omul de afaceri Iulian Dascălu, cel mai mare constructor de mall-uri din România, şi Camera de Comerţ. Investiţia propusă include un centru de conferinţe şi congrese, 14 turnuri de birouri şi locuinţe. Tot aici se va construi primul Muzeu de Artă din România dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brâncuși, iar pavilionul central va fi reconfigurat în Sala multifuncțională „George Enescu”, oferind Capitalei un spațiu artistic la standarde internaționale. Viitorul complex va mai include construcţia celui mai mare oceanariu din ţară şi un hotel de cinci stele. Proiectul propune și amenajarea unui parc, pe 30% din teren, între clădirile de birouri și locuințe, 12.000 de locuri de parcare, el urmând să genereze 30.000 de noi locuri de muncă, spun inițiatorii.

 

Destinaţia terenurilor nu poate fi schimbată

Pe 2 septembrie 2020, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care Camera de Comerţ beneficiază pentru o perioadă de 49 de ani, până în 2053, de dreptul de folosinţă gratuită a terenurilor corespunzătoare Complexului Expoziţional Romexpo. Legea precizează totuşi că terenurile dobândite astfel de Camera Naţională nu pot fi vândute şi nu li se poate schimba destinaţia stabilită timp de 30 de ani de la data dobândirii dreptului de proprietate.

 

Pe de data 1 iunie 2020, Camera de Comerț și Industrie a prezentat public proiectul de la Romexpo. Potrivit prezentării făcute, proiectul propune revitalizarea și integrarea Romexpo în circuitul internațional printr-o investiție de 2,87 miliarde de euro.

×