x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Unul din doi români cheltuieşte mai puţin

Unul din doi români cheltuieşte mai puţin

de Daniela Ivan    |    23 Mar 2011   •   19:01
Unul din doi români cheltuieşte mai puţin
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

157881-mr-20100228111324020.jpgTrei sferturi dintre români s-au de­cla­rat stresaţi anul trecut de datoriile pe care le au la bănci, iar mai mult de jumătate au recunoscut că sunt ne­voiţi să cumpere mai puţine produ­se şi să le aleagă pe cele mai ieftine. Oamenii nu se mai gândesc să achi­zi­ţioneze case sau terenuri, ci sunt mulţumiţi dacă reuşesc să-şi renoveze locuinţa sau să-şi schimbe mobila.

Două sondaje diferite arată cât de mult le-a scăzut românilor nivelul de trai din cauza crizei financiare care i-a lovit în ultimii doi ani. Un studiu efectuat în perioada 2-11 fe­bruarie 2011 de compania Mednet Marketing Research Center arată că efectele crizei sunt în continuare mult prea prezente în vieţile românilor. Astfel, 53,2% dintre persoanele cu­prin­se în eşantion au declarat că sunt afectate de criză, din care în foarte mare măsură 29,8% şi în mare mă­su­ră 23,4%. Principalele efecte negative ale crizei se văd în modificarea comportamentului de consum al românilor. Pe de o parte, oamenii au fost nevoiţi să cumpere produse în cantităţi mai mici şi, pe de altă parte, să cumpere produse mai ieftine.

Astfel, 62,3 % dintre respondenţi şi-au redus consumul cantitativ (54% au cumpărat aceleaşi produse, dar în cantitate mai mică, în timp ce 8,3% au cumpărat produse mai ieftine şi în cantitate mai mică) aceasta fiind în prezent principala cale de menţinere sub control a coşului de cheltuieli zilnice. Există şi consumatori care au apelat la cumpărarea produselor mai ieftine, fără a renunţa în schimb la cantitate (7,8%).

O altă mare problemă cu care se confruntă românii este rata pe care o au la bancă. Peste trei sferturi dintre aceştia erau stresaţi anul trecut de datoriile la bănci, pondere în creştere de la 69% în 2009, potrivit unui studiu prezentat de BCR Banca pentru Lo­cu­inţe. Acesta mai relevă faptul că mai mult, 56% dintre români şi-au schimbat comportamentul de consum din cauza crizei, iar 74% dintre respondenţi nu vor să achiziţioneze bunuri scumpe şi se gândesc să reducă cheltuielile şi să econo­mi­seas­că. Oamenii sunt orientaţi către in­ves­tiţii mai mici cum ar fi renovare, reparaţii majore, dotări noi sau cum­pă­rarea unei centrale noi.

Foarte pu­ţini se gândesc să-şi achiziţioneze un apartament sau un teren. Principalele surse de finanţare pentru lucrările de renovare şi reparaţii, pentru dotări sau efectuarea unor lucrări de îm­bu­nă­tăţire la locuinţa de la ţară sunt mai degrabă veniturile şi economiile curente, nu creditele, potrivit stu­diu­lui.
„Interesul românilor pentru re­no­vări şi reparaţii majore primează. Pro­dusul de economisire-creditare este orientat preponderent spre re­novare şi reparaţii, ceea ce înseamnă că se pretează foarte bine pentru îndeplinirea intenţiilor clienţilor”, a spus preşedintele BCR BpL, Alexandru Ciobanu.

Acesta a mai declarat că studiul mai arată că ponderea ro­mâ­ni­lor care economisesc o dată pe lună s-a înjumătăţit anul trecut comparativ cu 2009, la doar 6%, iar raportul per­soanelor care pun bani deoparte o dată la 2-3 luni a coborât de la 16% la 13%. Totuşi, ponderea românilor care nu economisesc niciodată a crescut de la 69% în 2009 la 77% anul tre­cut, ceea ce arată efectiv accentua­rea crizei, a precizat şeful BCR BpL.

Ce arată datele BNR
Datele statistice publicate de Banca Naţională a României ne arată că şi românii care mai pot pune încă un ban deoparte au devenit mult mai eco­nomi. Depozitele în lei pe care populaţia le are în bănci au crescut cu 7,2%, iar cele în valută cu 4,6%, în intervalul februarie 2010-februarie 2011.

Trendul s-a accentuat, dacă comparăm luna februarie 2011 cu ianua­rie, observăm că într-o singură lună economiile în lei ale oamenilor au crescut cu 1,6%, ajungând la 65,9 miliarde de lei. În schimb, depozitele în valu­tă s-au redus cu 0,7%, ajungând la echivalentul a 39,3 miliarde de lei, ca efect al întăririi euro faţă de leu. Faţă de luna ianuarie, depozitele în lei ale fir­me­lor s-au redus cu 4,2%, la 44,4 miliarde de lei. Comparativ cu aceeaşi pe­ri­oadă a anului trecut, depozitele firmelor au avansat cu 8,5%. Nivelul pl­a­sa­mentelor efectuate de companii în valută s-a redus atât faţă de luna ia­nu­arie, cât şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior. La finele lunii februarie, depozitele în valută ale firmelor erau de 22,7 miliarde de lei, cu 3,4% mai reduse faţă de ianuarie şi cu aproape 10% mai mici faţă de februarie 2010.

×
Subiecte în articol: economia