Producătorul de utilaje petroliere Upetrom 1 Mai Ploieşti disponibilizează 600 de salariaţi, ca urmare a scăderii comenzilor.
Compania a anunţat că va finaliza anul viitor un program de restructurare a activităţii început în 2009, prin care va păstra în portofoliu doar produsele şi echipamentele care generează profit.Upetrom va rămâne, până la sfârşitul anului, cu 1.600 de angajaţi faţă de cei 2.200 pe care-i are, ca urmare a scăderii comenzilor cu 85% pe piaţa românească şi cu 20% pe cea externă.
"Planul de restructurare cuprinde, pe lângă disponibilizările anunţate, şi orientarea către producţia produselor şi echipamentelor cu o rată de vânzare care generează profit. Asta înseamnă renunţarea la o parte din echipamentele produse în prezent şi specializarea pe cele care vor rămâne în gama de produse comercializate", a declarat, Radu Petrescu, purtător de cuvânt al Upetrom Group Management, care controlează compania.
El a precizat că în acest an compania a fost nevoită de condiţiile pieţei să trimită în şomaj tehnic, cu plata a 85% din salariu, 800 de angajaţi.
Piaţa, la jumătate
Potrivit datelor mai multor companii cu activităţi de foraj petrolier, piaţa de profil a scăzut în acest an cu 50% faţă de 2008, din cauza reducerii investiţiilor în explorare şi producţie a Romgaz Mediaş şi Petrom (SNP), principalii producători de gaze şi petrol din România. Astfel, valoarea pieţei se apropie de 500 milioane de dolari, iar în 2010 este anticipată o menţinere la acest nivel.
Upetrom 1 Mai este deţinută de omul de afaceri Gabriel Comănescu.