Ministerul Economiei a semnat astăzi un protocol de colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Uniunea Camerelor Bilaterale din România cu scopul includerii reprezentanţelor comerciale private în structura ataşaţilor comerciali.
"Fireşte, acest lucru nu se poate face instituţional pentru că ataşaţii comerciali au un anumit statut, diplomatic, ei parcurg anumite etape pentru a ajunge la aceste funcţii, dar cea mai mare parte a activităţii lor poate fi în acelaşi timp încredinţată reprezentanţilor comerciali ai Camerei de Comerţ. Ei pot organiza forumuri economice, contacte, noi le permitem să comunice cu noi prin infograme şi ei vor avea acces la acces la aceeaşi coordinatori ai activităţii de comerţ exterior ca toţi ceilalţi ataşaţi comerciali", a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Acesta a mai spus că Ministerul Economiei vrea, de asemenea, să înceapă o colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe în ceea ce priveşte reţeaua consulilor onorifici, care acoperă aproape toată lumea. Astfel, se poate extinde reţeaua comercială a României, în vederea promovării nu doar a exporturilor româneşti, ci a investiţiilor locale în străinătate.
"Vrem să dublăm reţeaua de ataşaţi comerciali ai României în acest fel. Vrem să lărgim relaţiile comerciale în care investitorii noştri ar dori să aibă un câmp larg de acţiune. În ţări precum, Irak, India, Pakistan, Indonezia, Vietnam, Brazilia. Vrem să creăm această instituţie, care este investitorul român. Nu banul este cea mai importantă resursă, ci informaţia”, a mai adăugat ministrul.
Exporturile, şansa României
Deficitul comercial ar putea coborî în acest an la 3-4% din PIB, având în vedere evoluţia exporturilor şi importurilor în primele luni ale anului, a declarat Vosganian.
"Exporturile constituie una dintre marile şanse ale României de a depăşi criza economică. Cifrele sunt încurajatoare. Pe primele patru luni, exporturile au crescut cu 7,2%, la 15,6 miliarde de euro, iar importurile puţin peste 17 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că deficitul comercial al României a scăzut sensibil faţă de anul trecut şi există semnale încurajatoare că el se va situa la un nivel de sub 5% din PIB până la sfârşitul anului. Este foarte posibil să se situeze între 3 şi 4% din PIB", a declarat Ministrul Economiei.
Deficitul comercial a scăzut în primele patru luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 4,2 miliarde lei (971,3 milioane euro), la 7,31 miliarde lei (1,67 miliarde euro), exporturile având un ritm de creştere mai mare decât cel al importurilor. Exporturile FOB au totalizat 15,66 miliarde euro, iar importurile CIF au fost de 17,33 miliarde euro.
Vestea bună este că România a înregistrat performanţe ale exporturilor pe pieţe terţe, unde creşterea a fost de 10%, faţă de 6,2% în ţările Uniunii Europene, ceea ce arată că România a început să fie mai puţin dependentă de pieţele europene.