x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Zece zile pentru TVA

Zece zile pentru TVA

de Oana Stancu Zamfir    |    02 Sep 2005   •   00:00
Zece zile pentru TVA

In zece zile, Guvernul Tariceanu ar trebui sa anunte daca TVA se va majora sau nu la 22%. Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a anuntat ieri ca in acest interval se va ajunge la o concluzie in Comisia de strategie a Aliantei PNL-PD.

Democratii se impotrivesc majorarii taxei pe valoarea adaugata si incearca sa ii convinga si pe liberali, cu cifre, ca masura nu se justifica. Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, pe primele sase luni ale anului, veniturile bugetului general consolidat au crescut fata de perioada similara a anului precedent cu 19,7% in termeni nominali, respectiv 9,4% in termeni reali. De asemenea, la Fondul de asigurari de sanatate, la bugetul asigurarilor sociale de stat, la somaj si la bugetele locale, cresterea nominala a fost per ansamblu 16,9%, in termeni reali 6,8%. In luna martie s-a inregistrat cel mai mare export in cazul Romaniei, circa doua miliarde de euro. "Se vad deci semne ale cresterii competitivitatii mediului de afaceri. Mai mult, deficitul bugetar la sase luni este de fapt un excedent de 0,4%, respectiv 10.296,2 miliarde de lei. Concluzia PD este in momentul de fata ca nu exista nici un argument pentru cresterea TVA", a explicat Videanu pozitia PD.

CONTRAARGUMENTE. Potrivit fostului vicepremier, cresterea TVA la 22% ar putea avea efecte inverse celor dorite de promotorii acestei idei. El a dat exemplul din 1995, cand contributiile sociale au crescut de la 45% la 60%, in schimb cresterea veniturilor bugetare a fost de doar 0,6%. "Relatia dintre majorarea TVA si cresterea veniturilor nu trebuie privita matematic. In 1998, TVA a crescut de la 18% la 22%, insa ponderea veniturilor in PIB nu a crescut decat cu 0,3%", a aratat Videanu. Liderul executiv al PD sustine ca masura sustinuta de unii liberali va scadea consumul, iar, pe de alta parte, in loc sa aduca venituri suplimentare la buget, ar putea duce la diminuarea acestora, deoarece o parte din economia fiscalizata ar putea sa se "replieze" in "economia neagra". In schimb, in prezent, spune Videanu, cota unica a produs un gol de venituri de numai 3,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar a antrenat scoaterea din economia subterana a peste 162.000 de locuri de munca, ceea ce inseamna aproximativ 9% din volumul estimat al locurilor de munca aflate in economia subterana.

CERINTA FMI. Videanu, negociator cu FMI cat s-a aflat in guvern, a precizat ca solicitarea de majorare a TVA a apartinut Fondului, insa in baza ingrijorarii ca, odata adoptata cota unica de impozitare, nu se vor inregistra veniturile la bugetul consolidat prevazute de Alianta. Cat despre premier, acesta este ingrijorat, spune Videanu, de cheltuielile pe care le presupune integrarea Romaniei in UE incepand cu 2007. "Ar trebui sa avem venituri de 38% din PIB. Acum sunt 29%. Guvernul ar trebui sa continue insa programul de reforma fiscala al Aliantei si sa se preocupe de o mai buna colectare in zona evaziunii fiscale", a replicat liderul PD.

×
Subiecte în articol: economic