x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Se închide Muzeul Naţional Bran, după aproape 60 de ani de activitate!

Se închide Muzeul Naţional Bran, după aproape 60 de ani de activitate!

24 Feb 2016   •   16:32
Se închide Muzeul Naţional Bran, după aproape 60 de ani de activitate!
Sursa foto: castelulbran.ro

Muzeul Naţional Bran se va închide după aproape 60 de funcţionare. Directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, istoricul Nicolae Pepene, a afirmat că ministrul Culturii a comunicat delegaţiei Consiliului Judeţean cu care s-a întâlnit săptămâna trecută la minister că în luna august Muzeul Naţional Bran se va închide.

Cele aproape 10.000 de piese transferate din Castelul Bran la Muzeul Vămii Medievale, după retrocedarea acestuia în luna mai 2009, vor fi păstrate la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi o parte la Castelul Bran, dacă administraţia acestuia va fi de acord. Secţia etnografie va intra în administrarea Muzeului de Etnografie Braşov, a declarat pentru AGERPRES directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, istoricul Nicolae Pepene.

"La momentul 1990-1991 când s-a făcut trecerea la Ministerul Culturii existau trei secţii la Bran: secţia Castel, secţia Vama Medievală şi secţia Etnografie. După retrocedarea Castelului, s-a desfiinţat secţia Castel şi toate bunurile culturale (piesele) au fost înghesuite la Muzeul Vămii Medievale unde s-a încercat reconstituirea unor interioare din Castel. Înţeleg că sunt puţin vizitatori la Muzeul Vămii Medievale, dar eu zic faţă de Castelul Bran. Comparativ cu alte muzee din ţară cred că nu stătea rău Muzeul Vămii. Ministerul Culturii vrea să desfiinţeze Muzeul Naţional Bran, mai ales că din luna august şi clădirea Muzeului Vama Medievală trece în administrarea moştenitorilor Castelului Bran, şi atunci avem două probleme: secţia etnografică, unde sunt nişte probleme cu retrocedarea terenului pe care sunt amplasate căsuţele, dar am înţeles că sunt şanse mari să se câştige procesul cu proprietarul acestuia, şi bineînţeles patrimoniul de la Muzeul Vămii Medievale. Am aflat de intenţia Ministerului Culturii şi că exista riscul ca toate colecţiile să fie împrăştiate pe la mai multe muzee din ţară şi atunci era normal, obligatoriu, era datoria noastră morală şi profesională să intervenim să salvăm acest patrimoniu şi să-l ţinem cît mai aproape de Bran", a explicat Nicolae Pepene.

Sursa citată a afirmat că săptămâna trecută a avut loc o discuţie la Ministerul Culturii împreună cu directorul Muzeului de Etnografie Braşov, Ligia Fulga, şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Braşov, la care a participat ministrul culturii şi echipa sa, pentru a se găsi soluţii care să protejeze patrimoniul. Potrivit lui Pepene, propunerea ministrului Vlad Alexandrescu a fost de a păstra o parte din bunurile pentru care există documente că au fost colecţionate de Regina Maria în câteva încăperi din Castelul Bran.

"Prin urmare, primul pas a fost făcut. Ministerul Culturii a făcut demersuri către administraţia Castelului Bran pentru a ceda o parte din patrimoniul regal pentru organizarea unei expoziţii în Castel, cu obligaţia de a se respecta normele în vigoare de protejare şi conservare a patrimoniului, de a plăti un personal calificat, muzeografi, conservatori, iar acest patrimoniu rămâne statului român, dar poate fi folosit în Castel. Sunt curios ce răspuns va veni dinspre administraţia Castelului Bran. În cazul în care nu se va dori acest lucru, patrimoniul aflat la Muzeul Vămii Medievale va fi preluat de Consiliul Judeţean şi dat în administrarea Muzeului Judeţean de Istorie. Eu am venit cu propunerea ca tot acest transfer să fie făcut într-o colecţie care va purta numele în cadrul muzeului de "Colecţia Bran", asigurând cumva protecţia colecţiei. Eu mai am speranţa că în viitorul apropiat va fi amenajat la Bran un muzeu şi atunci această colecţie să fie păstrată în acest muzeu", a punctat directorul Muzeului Judeţean de Istorie.

El a adăugat că piesele din Muzeul Vămii Medievale sunt foarte valoroase, dar valoarea lor va scădea când vor fi scoase din contextul istoric. Pepene speră că administraţia Castelului Bran va accepta colaborarea în semn de respect faţă de Regina Maria şi Domniţa Ileana.

"Aceste piese şi-au pierdut din valoare când au fost mutate din Castel, dar când vor ieşi din Bran vor deveni nişte simple piese de muzeu. Ele aveau valoare extraordinară, fiind legate de Bran, de regalitate. Din acest motiv, pentru a le da această valoare istorică şi muzeală, să facem expoziţii dedicate Reginei Maria şi astfel contextul istoric este păstrat, dar este păcat că nu vor mai fi expuse la Bran', apreciază Nicolae Pepene.

Sursa citată a mai precizat că la Cetatea Făgăraşului, unde sunt spaţii mult mai generoase, ar putea fi organizate expoziţii temporare pentru vizitatorii acestui obiectiv, iar dacă Cetăţuia Braşovului va intra în administrarea Primăriei Braşov se vor putea organiza şi aici expoziţii tematice cu piesele de la Bran.

În ceea ce priveşte Secţia Etnografică de la Bran, aceasta va intra în administrarea Muzeului de Etnografie Braşov care doreşte să amenajeze aici un eco-muzeu, un fel de combinaţie între patrimoniul expus aici şi activităţile culturale permanente care să pună în valoare tradiţiile locale şi cultura populară locală.

Muzeul Bran a fost înfiinţat în anul 1957 când s-a amenajat o expoziţie de artă şi istorie medievală. Mai târziu, prin anii '60, s-a început amenajarea unui muzeu al satului brănean cu titulatura Secţia Etnografică Bran.

În toată această perioadă, Muzeul Bran a fost în administrarea Consiliului Popular Judeţean Braşov. În anul 1987 s-a deschis secţia Vama Medievală, amenajată în clădirea de la baza Castelului, clădire care a aparţinut administraţiei vamale austro-ungare până în anul 1918.

Sursa - Agerpres 

×