x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Munca de acasă și pericolul de „burnout”

Munca de acasă și pericolul de „burnout”

de Luciana Cocoș    |    17 Feb 2021   •   07:30
Munca de acasă și pericolul de „burnout”

Pandemia a schimbat radical piața muncii, tot mai multe companii fiind obligate să-și închidă sediile, iar angajații să muncească de acasă. Impactul s-a resimțit asupra tuturor: companiile au diminuat cheltuielile, dar și numărul de angajați, iar volumul de muncă pentru cei rămași a crescut,  sporind astfel riscul de suprasolicitare. Trendul “work from home” va continua și în acest an, spun specialiștii, deși unele studii arată ca firmele vor să-și cheme angajații la birouri cât mai curând.

 

 

Firmele stau cu ochii pe cifrele pandemiei și își pun mari speranțe în campania de vaccinare a populației, sperând ca economia să revină cât mai curând la normal.

Odată ce numărul de cazuri noi de Covid-19 scade, tot mai multe companii vor să reia munca de la birou. 57% dintre firme au în plan să își cheme angajații la lucru din luna martie, arată datele unui sondaj realizat de platforma Undelucram.ro. Numai 4% dintre companii și-au planificat ca angajații să lucreze remote definitiv, mai arată datele colectate.

 

Angajații, afectați de lipsa colegilor

 

S-a vorbit mult în spațiul public despre efectele muncii remote pentru angajații din România, majoritatea fiind nevoiți să recurgă la această metodă pentru a nu-și pierde locul de muncă. Deși 40% dintre angajații chestionați spun că au lucrat mai mult și mai eficient de acasă, lipsa interacțiunii sociale le-a afectat puternic munca. Aproape 75% au declarat că starea de spirit le-a fost afectată într-o măsură mai gravă sau mai puțin gravă de lipsa colegilor, mai arată sondajul platformei Undelucram.ro, care cuprinde răspunsurile a 3.752 de angajați și a 583 de manageri de HR din toată țara.

 

EFECTELE MUNCII DE ACASĂ

Au lucrat mai mult și mai eficient: 40%

Au lucrat mai puțin și mai eficient: 30%

Mai puțin timp de lucru și eficiență mai mică: 18%

Timp mai mare de lucru și eficiență mică: 11%

 

CE AU SIMȚIT ANGAJAȚII REMOTE

Temere: 48,2%

Nervozitate: 23,2%

Stres: 20%

Anxietate: 14%

Sursa: Undelucram.ro

 

Avantaje și dezavantaje

 

Specialiștii în recrutare prevăd menținerea trendului “work from home”, precum și o creștere a ofertei de locuri de muncă remote cu până la 60% față de anul trecut. Munca de acasă și telemunca sunt reglementate în România prin Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, respectiv Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă. În ambele situații, muncă la domiciliu sau telemuncă, există o serie de avantaje și dezavantaje, atât pentru salariați, cât și pentru angajatori. La capitolul avantaje, salariații au costuri reduse cu deplasarea dacă prestează muncă de la domiciliu. Dezavantaj totuși în cazul telemuncii, care se poate desfășura în altă locație decât domiciliul angajatului. Salariații se mai confruntă cu dezavantaje legate de spațiul locativ în cazul muncii de acasă, precum și factori care duc la distragerea atenției în timpul programului. În privința angajatorilor, aceștia beneficiază de costuri reduse cu spațiile de lucru în ambele variante, muncă la domiciliu sau telemuncă. Cât despre dezavantaje, cel mai mare este acela al imposibilității de a verifica concret angajatul în munca pe care acesta o desfășoară.
 

 

Măsuri europene pentru “dreptul la deconectare”

 

Conform datelor Eurofound, de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, ponderea muncii la distanță a crescut cu aproape 30%. Se preconizează că cifra va rămâne ridicată sau chiar va crește pe viitor. Aproape 30% dintre persoanele care lucrează de acasă declară că lucrează și în timpul liber, zilnic sau de mai multe ori pe săptămână, comparativ cu sub 5% din lucrătorii care-și desfășoară activitatea la birou. Astfel, eurodeputații au cerut recent Comisiei Europene să propună o lege care să le permită persoanelor care lucrează digital să se deconecteze de la muncă în afara programului de lucru. Legislația ar mai trebui să stabilească cerințe minime pentru munca de la distanță și să clarifice condițiile de muncă, orele de lucru și perioadele de odihnă. Inițiativa legislativă a Parlamentului a fost adoptată cu 472 voturi pentru, 126 împotrivă și 83 abțineri. „Nu putem abandona milioane de lucrători europeni care sunt epuizați de presiunea de a fi mereu disponibili și de ore de lucru prea lungi. Acum este momentul să le stăm alături și să le oferim ceea ce merită: dreptul de a se deconecta. Acest lucru este vital pentru sănătatea noastră mentală și fizică. Este timpul să actualizăm drepturile lucrătorilor astfel încât să corespundă noilor realități ale erei digitale”, a declarat raportorul Alex Agius Saliba, în urma votului.

×