x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Oportunități în agricultură, pentru cei dispuși să învețe

Oportunități în agricultură, pentru cei dispuși să învețe

de Diana Scarlat    |    08 Dec 2020   •   08:54
Oportunități în agricultură, pentru cei dispuși să învețe

În ultimii ani, unul dintre domeniile care au absorbit o parte din piața forței de muncă, asigurând și venituri mari, a fost agricultura. Cei care au fost dispuși să învețe lucruri noi au avut mult de câștigat, fie angajați pe salarii mari, fie devenind antreprenori. Cele mai profitabile domenii de reprofilare au fost cele tehnice și antreprenoriale, prin cursuri de formare profesională sau specializare. Câștigători au fost cei care au învățat lucruri precum manevrarea unui utilaj modern, de ultimă generație, sau principiile de bază ale unei afaceri, pentru a depune proiecte finanțabile din fonduri nerambursabile.

 

Proiectele europene care au ajutat finanțarea agriculturii din România, în ultimii ani, stau și la baza formării profesionale a unui număr mare de persoane. Oportunități au fost atât pentru cei care au învățat noi meserii, cât și pentru formatori. De asemenea, în plină expansiune este și Agronomia, ca domeniu de studiu, nu doar prin numărul mare de masterate și doctorate pe care le fac foarte mulți politicieni, la cele cinci universități de profil din România, ci chiar pentru a avea garanția unor câștiguri  mari, pe termen lung, în producția agricolă.

 

Cursurile îi ajută pe cei implicați

 

Chiar dacă în acest domeniu sunt destul de multe cursuri de specializare sau formare profesională care se fac doar pentru a putea îndeplini condițiile de eligibilitate pentru intrarea într-un proiect european sau pentru a putea depune proiecte cu finanțare din fonduri nerambursabile, în paralel s-a dezvoltat și o nevoie reală de pregătire profesională, pentru cei care chiar vor să se ocupe în mod serios de agricultură. „Sunt cursuri care se pot face chiar după ce se depun proiecte și sunt câștigate finanțările. Tocmai pentru că au fost probleme cu absorbția extrem de mică, pe unele linii de finanțare prin AFIR sau POCU, s-a mers până la acceptarea formării profesionale în perioada care urmează după începerea implementării acestor proiecte, până la 36 de luni. De aceea sunt foarte multe cursuri mai mult sau mai puțin fictive, sau care se fac „la normă”, ca să îndeplinească niște condiții, la accesarea fondurilor europene. Totuși, sunt și oameni care vor să învețe să facă agricultură și business serios în agricultură. Și au avut foarte mult de câștigat cei care au apelat la cursurile de formare profesională sau specializare, pentru a-ncepe o activitate serioasă în agricultură”, explică un consultant pentru accesarea de fonduri europene, asociat și într-o firmă care oferă cursuri de formare profesională.  

 

Angajați de lux, la câmp

 

Printre exemplele de succes din acest domeniu se numără cei care au ales să învețe să manevreze utilajele de ultimă generație care se folosesc în agricultură. „La un moment dat a trebuit să plătim 2.500-3.000 de euro pe lună unui tractorist... De fapt, nu este chiar ce înțelegeam noi despre meseria de tractorist, până acum 15-20 de ani. Problema este să ai oameni capabili să lucreze pământul bine cu utilajele de ultimă generație. Dacă nu am fi investit în utilaje, am calculat că pierdeam peste 50% din producție, în ultimii ani. Ajută foarte mult noile tehnologii din agricultură și chiar merită să facem investiții, mai ales pentru culturile mari. Dar este nevoie și de oamenii care să se priceapă să le manevreze, iar aceștia sunt puțini și scumpi”, explică un producător agricol. Chiar dacă salariile uriașe ale celor care lucrează cu noile utilaje nu sunt permanente, ci sezoniere, noile abilități și cunoștințe pe care le obțin cei care fac astfel de cursuri de formare le aduc beneficii foarte mari și pe termen lung. 

 

Antreprenori cu studii solide

 

Cursurile de antreprenoriat au fost privite cu reticență de mulți români, după ce au intrat pe această piață foarte mulți formatori care rezolvau problemele criteriilor de eligibilitate pentru proiecte europene. Totuși, rezultatele unora dintre cei care au câștigat finanțări importante, în urma concursurilor de planuri de afaceri, pentru granturi de până la 100.000 de euro, arată că aceste specializări sunt foarte importante. „În ultimii ani, banii pentru diverse forme de finanțare a start-up-urilor s-au dat doar în urma unor concursuri de planuri de afaceri, pentru a ne asigura că nu se pierd acești bani. Astfel, s-a preferat să se lanseze call-uri de proiecte mari, pentru firme sau ONG-uri capabile să găsească beneficiarii, să-i formeze profesional, să-i învețe cum se face o afacere și abia la final să le acorde banii, în urma concursului. Și a fost mult mai eficient, pentru că s-a redus foarte mult riscul falimentului. Iar aceste cursuri chiar le folosesc celor care au trecut prin ele și au învățat să-și facă singuri planurile de afaceri, planificarea activității, studiile de piață și tot ce mai este nevoie ca un business să funcționeze”, explică un formator din domeniul antreprenorial.

Mulți și-au găsit locuri de muncă bine plătite și în alte țări europene, chiar în perioade cu dificultăți din punct de vedere economic. Iar într-o eventuală criză economică și alimentară, tot ei vor fi privilegiați, tocmai pentru că va fi nevoie de specialiști în producție.  

×