x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Contracte de muncă "fără număr-fără număr!”.

Contracte de muncă "fără număr-fără număr!”.

de Diana Scarlat    |    16 Mai 2011   •   16:57

Inspectia Muncii anunta in continuare mari realizari in privinta semnarii contractelor de angajare, insa nimeni nu poate spune cu exactitate cate dintre acestea sunt treceri de la conventii civile la contracte de munca, nici cate sunt treceri de la contracte pe perioada nedeterminata la contracte pe perioada determinata, cu salarii mai mici.

"La Inspectia Muncii au fost inregistrate, in perioada 2 - 15 mai 2011, 177.746 de de noi contracte de munca', anunta astazi Inspectia Muncii, intr-un comunicat de presa, precizand ca actiunile de control privind reducerea incidentei muncii nedeclarate efectuate in colaborare cu Inspectoratul General al Politiei Romane, Jandarmeria Romana si Garda Financiara s-au concretizat in 5.614 controale efectuate pentru identificarea cazurilor de munca fara forme legale, 1.154 persoane depistate ca munceau fara forme legale de angajare, 6.920.000 lei amenzi aplicate pentru munca fara forme legale si 17 infractiuni constatate.

Controalele s-au facut cu precadere in constructii, paza, comert si prestari servicii. Vineri, 13 mai, cand numarul contractelor crescuse la 157.306, premierul Emil Boc, actual ministru interimar al Muncii, declara ca 70% dintre acestea sunt pe perioada nedeterminata, raspunzand astfel partial la intrebarile care s-au ridicat in privinta acestor contracte de munca, de la inceputul campaniei aproape violente de promovare a noului Cod al Muncii si a "beneficiilor' pe care le aduce.

Nici premierul, nici reprezentantii Inspectiai Muncii nu raspund insa celorlalte acuzatii pe care le aduc politicienii si sindicatele, in privinta "noutatii' acestor contracte. "Se specifica de fiecare data ca aceste contracte sunt noi. Nu putem verifica pentru fiecare in parte ce forma de contract exista anterior, daca exista. La noi apar inregistrate ca noi contracte de munca, nu ca reinnoite', ne-a explicat Eugen Tifin, purtatorul de cuvant al Inspectiei Muncii, dupa ce am solicitat o situatie concreta a acestor sute de mii de contracte.

"In anii precedenti se inregistra acelasi fenomen in aceeasi perioada, pentru ca acum se fac angajari pentru munca sezoniera', explica fostul ministru al Muncii, Mariana Campeanu. Faptul ca premierul a declatat ca 70% sunt contracte pe perioada nedeterminata ar putea contrazice afirmatia, insa nu este obligatoriu ca angajatorii sa incheie contracte pe perioada determinata pentru cei pe care-i angajeaza la inceput de sezon, fie in constructii, fie in comertul cu amanuntul sau in turism.

Despre salarii nu vorbeste, insa, nimeni. Purtatorul de cuvant al Inspectiei Muncii, Eugen Tifin, ne-a explicat ca este o munca sisifica centralizarea tuturor datelor referitoare la salarii pentru noile contracte de munca, iat punctul de vedere oficial al Guvernului este legat de numarul celor care platesc de acum contributii la stat si nu de valoarea incasata din cuantumul taxelor pe salariul minim brut pe economie, de circa 150 de euro pe luna.

"Obiectivul principal pentru Inspectia Muncii ramane incheierea a cat mai multor contracte individuale de munca si inregistrarea acestora in REVISAL. Actiunile de control la nivel national vor avea aceeasi intensitate din perioada precedenta', mai transmite Inspectia Muncii, mentinand "trendul' lansat de Guvern.

×