x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Românii, preferaţi de angajatorii străini

Românii, preferaţi de angajatorii străini

de Diana Scarlat    |    22 Iul 2011   •   21:00
Românii, preferaţi de angajatorii străini

Norvegia, Danemarca, Olanda si Spania cauta specialisti IT, iar Franta, Germania si Belgia au nevoie de ingineri. Romanii sunt apreciati si cautati in multe tari europene.

Jumatate dintre firmele de recrutare pentru munca in strainatate cauta ingineri, IT-isti si medici. Un sondaj Myjob arata ca aproape 60% dintre ingineri si IT-isti ar pleca din Romania pentru a munci in strainatate, unde salariile sunt, ca si in cazul medicilor, intre 5.000 si 12.000 de euro lunar, potrivit datelor furnizate de firmele de recrutare. Personalul medical din Romania este cautat cu precadere de angajatorii belgieni, potri­vit agentiilor de plasare a fortei de munca in strainatate si Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Conform ultimului raport 'European Job Mobility Bulletin2 (EJMB), care centralizeaza informatii din diverse surse, incluzand posturile vacante de pe portalul EURES, arata ca s-au inregistrat cresteri importante ale cererii de ingineri, tehnicieni, functionari de banca, arhitecti si muncitori in productie. Cele mai multe joburi vacante in tarile din Uniunea Euroapena raman cele pentru vanzatori in ma­gazine si piete (958.000 joburi), menajere (501.000), personal pentru hoteluri si restaurante (472.000) si personal de ingrijire batrani si copii (407.000). Si hotelurile de lux din Abu Dhabi prefera sa angajeze romani. Contractele de munca sunt pentru perioade de sase luni sau un an, cu posibilitate de prelungire, iar salariile variaza intre 400 si 700 de dolari, fara bacsis, in conditiile in care cazarea, asigurari medicale si transportul sunt platite de angajator. Romanii sunt cautati si pentru hotelurile din Grecia, Cipru, Germania, Anglia, Scotia, Cehia, Finlanda, Danemarca si pentru vasele de croaziera, angajatorii considerandu-i foarte priceputi in meseria pe care o practica si foarte eficienti la locul de munca.

Firmele de recrutare au trimis la munca in strainatate, in ultimii doi ani, peste 325.000 de romani. Tarile preferate de romanii care au plecat la lucru in strainatate au fost Germania, Grecia, Cipru, Marea Britanie si Italia. Reteaua EURES si site-ul Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) arata ca in aceasta perioada angajatorii din Germania cauta hotelieri si asistenti medicali romani, iar cei din Danemarca recruteaza cu precadere electromecanici, electricieni si gra­di­nari. Romanii pot pleca la munca in strainatate prin acordurile bilaterale pe care Romania le-a semnat cu tarile europene sau prin reteaua de recrutare online EURES. Anul acesta, 51.294 de romani au obtinut contracte de munca prin aplicarea prevederilor acordurilor bilaterale privind circulatia fortei de munca dintre Romania si alte state. Conform datelor ANOFM, 437 romani au plecat la munca in strainatate prin reteaua EURES, cele mai solicitate tari fiind Spania, Danemarca, Italia, Marea Britanie si Germania, cei mai multi avand joburi de muncitori necalificati in agricultura sau ingrijitori pentru persoane varstnice.

×
Subiecte în articol: piata muncii