x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 6 martie 2008

6 martie 2008

06 Mar 2008   •   00:00

Este ziua 66 a anului ● Au mai rămas 300 zile



Este ziua 66 a anului ● Au mai rămas 300 zile

Soarele

Răsare la 6:44 ● Apune la 18:10

Luna

Răsare la 6:05 ● Apune la 16:51
● Lună nouă7 martie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 14 martie ●
Lună plină 21 martie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 30 martie


Sărbătoare creştină

Astăzi sunt prăznuiţi cei 42 de Mucenici din Amoreea. În timpul unui război dintre împăratul Bizanţului Teofil şi saraceni, aceştia din urmă au reuşit să asedieze oraşul Amoreea. 42 de generali au fost luaţi captivi şi duşi în Siria. Cuceritorii au încercat în zadar să-i convingă pe captivi să renunţe la creştinism. Ei au rezistat cu tărie la toate chinurile, iar păgânii au hotărât să-i condamne la moarte. Trupurile lor au fost aruncate în râul Eufrat. La slujba de pomenire, aceşti sfinţi suferitori de patimi sunt numiţi astfel: Teodor "Întrutotul Binecuvântat", Calist cel "Neînfrânt", Constantin cel "Nepreţuit", Teofil cel "Minunat" şi Vasois cel "Puternic".

●Calendar creştin-ortodox: Sfinţii 42 de Mucenici din Amoreea; Sfântul Eufrosin

● Calendar romano-catolic: Sfântul Luciu I, mucenic; Sfânta Coletta, fecioară

● Calendar greco-catolic: Cei 42 de Martiri din Amoreea


Click istoric

Unul dintre cei mai importanţi prozatori din America Latină, Gabriel García Márquez împlineşte astăzi 80 de ani. S-a născut în localitatea columbiană Aracataca, pe care o va evoca sub numele de Macondo, în romanul ce i-a adus celebritatea, "Un veac de singurătate". Deşi are o viaţă plină de privaţiuni, face studii de drept şi jurnalism la Universităţile din Bogota şi Cartagena. Îşi ia licenţa în drept, dar lucrează ca jurnalist încă din 1948. În perioada 1959-1961, devine reprezentantul Agenţiei cubaneze de ştiri "La Prensa" în Columbia, Havana şi New York. Are zeci de nuvele care au devenit bestselleruri, iar în 1982 este distins cu Premiul Nobel pentru literatură.


S-a întâmplat azi

În România
●1897 – A intrat în vigoare Legea repausului în zilele de duminică şi de sărbători. Potrivit legii, repausul se acordă numai pentru o jumătate de zi (duminică dimineaţa) şi 14 sărbători pe an, dar condiţionat pentru întreprinderile industriale, întrucât Camera de Comerţ avea latitudinea să hotărască întreprinderile la care trebuia să se lucreze continuu;
●1919 – Locotenent-colonelul Ferdinand Vyx, şeful misiunii militare aliate la Budapesta, înmânează guvernului ungar hotărârea Consiliului militar Interaliat de la Paris ("nota Vyx") privind retragerea trupelor din Transilvania pe o nouă linie de demarcaţie (Satu-Mare – Oradea – Arad) până la încheierea păcii, care va hotărî noile graniţe politice. Autorităţile guvernamentale maghiare vor respinge nota;
●1945 – Instaurarea regimului procomunist, prin constituirea guvernului doctor Petru Groza, controlat de PCR.

În lume
●1853 – Traviata de Verdi are premiera la Veneţia;
●1964 – Constantin al II-lea devine rege al Greciei.

Născuţi la 6 martie
●1475 – Michelangelo, artist (m. 1564);
●1958 – George Natsis, compozitor.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Săptămâna Albă sau a Brânzei din Calendarul creştin ortodox este numită în Calendarul popular şi Săptămâna Nebunilor. După un important sezon de nunţi început imediat după Bobotează şi încheiat la Lăsatul Secului de Paşti, românii acordau încă o săptămână pentru căsătoria celor cu şanse mai mici la selecţia maritală: handicapaţi, văduvi, fete cu copii din flori şi alţii. O nuntă parodie a acestor nefericiţi se desfăşura în ziua Lăsatului de Sec de Clisa. Prin satele bănăţene cete de bărbaţi tineri se îmbăcau în Săptămâna Brânzii cu haine femeieşti şi mergeau prin şezători unde luau fetele şi nevestele la joc. După ce se mascau mireasă, mire, popă, dascăl, naşi, nuntaşi de rând porneau doi câte doi pe uliţele satului cu govia (mireasa) şi mirele în frunte. Pe drum ţucau (sărutau) fetele şi nevestele tinere. Cununia se desfăşura la un pom în care se anina un clopot. De la pomul cununiei cortegiul se îndrepta spre râu, unde însurăţeii se spălau pe mâini. Mascaţii mergeau apoi pe la casele oamenilor unde erau cinstiţi cu rachiu, ca la ospeţele adevărate.
Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar martie