x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Apel către guvernul român

Acum 100 de ani. Apel către guvernul român

17 Oct 2012   •   00:09

Biroul Internaţional al Păcii a adresat dlui prim-ministru Titu Maiorescu un apel în chestiunea războiului din Balcani. În acest apel se spune între altele: "Guvernul dv., ale cărui relaţiuni internaţionale vi s-au încredinţat va continua, oare, printr-o criminală inacţiune, să îşi asume greaua răspundere care-i incumbă în războiul acual? Îşi va asuma oare groaznica răspundere a catastrofei de care suntem ameninţaţi şi care, dacă s-ar întâmpla, ar însemna sinuciderea Europei?".

Voinţa populară
Mai  departe, apelul spune: "Masele populare, care năzuiesc să trăiască în pace, aşteaptă de la guverne o atitudine energică. Ele le cheamă să lucreze neîntârziat şi fără şovăire. Unim glasul nostru cu al lor. Nu va trebui să se poată spune că Puterile nu intervin decât când e vorba de apărarea intereselor rentierilor sau a combinaţiilor câtorva oameni de afaceri şi a politicienilor hrăpăreţi. Voinţa populară s-a şi afirmat în evenimentele recente. Numeroase viitoare interpelări se vor face în diverse parlamente şi sperăm că răspunsuri precise şi categorice vor fi date şi că nimeni se va mai adăposti sub deşarta formulă a secretlui diplomatic".

Principiile păcii
Principiile pe care se sprijnă acest apel sunt: 1) Raporturile între naţiuni sunt regulate de aceleaşi principii de drept şi de morală care regulează şi raporturile între indivizi. 2) Nimeni n-are dreptul să-şi facă dreptate singur. 3) Nici o naţiune n-are dreptul să declare alteia război. 4) Autonomia oricărei naţiuni e inviolabilă. 5) Naţiunile au dreptil inalienabil şi inprescripbil de a dispune de ele înşile.

O federaţie a popoarelor
Apelul se încheie solicitând concurul guvernului român pentru ca "să se facă din Orientul european o federaţie de popoare libere, înclinate industriei şi comerţului, să se ridice Constantinopole la demnitatea unei metropole mondialeo vastă răspântie unde să vină să fraternizeze oameni din toate rasele  (...)". 

Apelul se încheie România nu mobilizează!
Ieri, de la orele 11 dimineaţă până la 1 după-amiză s-a ţinut la palatal regal un însemnat consiliu de miniştri, sub preşedinţia M.S. Regelui. Au participat toţi miniştrii care au depus jurmântul duminică (în octombrie 1912 asistăm la o schimbare a guvernului, o dată cu "împăcarea" conservatorilor cu formaţiunea politică a lui Take Ionescu, preşedinte al C.M. rămânând însă tot Titu Maiorescu – n.n.), precum şi d. general Herjeu, ministru de război, care a depus jurământul ieri dimineaţă. Consiliul s-a ocupat de situaţia externă şi de rolul pe care l-ar putea juca ţara noastră în oricare eventualitate. Consiliul de miniştri a hotărât că nu este loc de a se ordona vreo mobilizare a trupelor noastre.
Din "Universul", 17 octombrie 1912; texte selectate de Tudor Cireş

×