x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Arestarea unor hoţi de tren

Acum 100 de ani. Arestarea unor hoţi de tren

18 Mar 2013   •   00:05
Acum 100 de ani. Arestarea unor hoţi de tren

După îndelungate şi stăruitoare cercetări, direcţiunea Siguranţei generale a reuşit să descopere şi să aresteze pe mai mulţi hoţi de trenuri, dintre cei mai periculoşi. Aceştia erau organizaţi într-o adevărată bandă şi operau de predilecţie prin trenuri şi bâlciuri.

Hoţii aveau un “căpitan”

Şeful acestei bande periculoase este un anume Bercu Rozenfeld, zis Marcu Berman, zis Maroli. Acesta purtat titlul de “căpitan” şi era ascultat orbeşte de “soldaţii” săi. El da ordinele operaţiunilro care erau prompt şi fără murmur îndeplinite. Prada o împărţea, fie că era în bani, fie că era în obiecte, pe care le vindeau, iar produsul îl împărţeau. Bineînţeles, “căpitanul” avea o porţie mai mare, după cum se cuvenea rangului ce-l ocupa. Ceea ce este mai curios e că toţi aceştia erau noi în meserie, şi nu au încă la activul lor vreo condamnare. Ei se numesc: Ion Cojocaru, zis Tache Guriţă, Meer sin David, zis Max, zis Simon I. David şi Albert Lazăr.

Cum au fost prinşi

De câtva timp poliţiile din ţară primeau dese reclamaţiuni de la diferiţi comercianţi şi voiajori care se plângeau că au fost victimele unor furturi. Siguranţa generală, sesizată de aceste plângeri, a reuşit să dea de urma bandei. Meritul prinderii acestei bande revine exclusiv agenţilor siguranţei generale, care au reuşit acum câteva zile să prindă pe unul din hoţi, Albert Lazăr. Cercetat, acesta a mărturisit că are complici şi a arătat cum e organizată banda. Însoţit de mai mulţi agenţi speciali ai brigăzii CFR, a pornit prin diferite părţi ale ţării şi a reuşit să prindă, pe rând, pe ceilalţi, împreună cu “căpitanul”. Ei au mărturisit că au avut şi alţi complici, în afară de cei arestaţi. (...)

Furturile mărturisite

Ei au mărturisit următoarele furturi, comise în cursul lunilor trecute: Un portofel mare de piele cu 300 de lei de la un negustor de vite din iarmarocul Negreşti (Vaslui); O pungă de pânză cu 200 lei, între Mărăşeşti şi Tecuci, de la d. I. Davidescu din Tecuci, fabricantul apei gazoase “Hygea” din localitate; Un portofel cu sidef cu 200 lei, furat de la un domn în tren, în gara Focşani; Un cufăraş cu rufe, pe distanţa Adjud-Tg. Ocna, vândut în staţia Bâlca (...). Acestea sunt furturile mărturisite până acum. Pungaşii au fost înaintaţi paerchetului de Bacău, care a dispus arestarea preventivă. (...)

Complicitatea unor poliţişti

Sunt oarecari indicaţiuni că mai mulţi poliţişti de pe la gări s-au făcut vinovaţi de mituire din partea acestor punfaşi, ceea ce constituie o adevărată complicitate. Sunt vizaţi mai mulţi ofiţeri de poliţie de prin gări. Direcţiuena siguranţei cercetează cu rigurozitate cazurile şi e hotărâtă să procedeze cu energie, dacă în adevăr cei vizaţi vor fi dovediţi vinovaţi.

Din “Universul”, 18 martie 1913; texte selectate de Tudor Cireş

×