x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: Retrospectiva anului 1911

Acum 100 de ani: Retrospectiva anului 1911

29 Dec 2011   •   21:00
Acum 100 de ani: Retrospectiva anului 1911

Anul 1911 a fost atat in tara, cat si in strainatate, foarte bogat in evenimente economice, politice si sociale. A face o insirare a tuturor acestor evenimente ar fi sa rapesc prea multe pagini acestei reviste. Vom reaminti numai pe cele mai principale, care ne vor reda fizionomia generala a anului 1911.

In lume, 1911 a adus multe evenimente
Anglia a avut in cursul anului 1911 incoronarea Regelui George. Toate natiunile au tinut sa fie re­pre­zentate la aceasta serbare a poporului englez. Dupa serbarile de la Londra au avut loc serbarile de in­co­ronare din India, si mai stralucite.

Tot in cursul anului 1911, Anglia a trecut printr-o grea criza politica provocata de lupta guvernului impotriva Camerei Lorzilor. Ca­mera Lorzilor opunandu-se unor proiecte bugetare ale guvernului, guvernul a venit cu o lege prin care se restrange dreptul de veto al Camerei Lorzilor. (…)

In Franta a avut loc in 1911 greva formidabila a lucratorilor cailor fe­rate. Rau organizata, ea a trebuit sa inceteze repede, fara nici un succes. Dar fiind reprimata cu violenta de cabinetul Briand, acest cabinet a platit cu existenta lui aceasta atitudine. Lui i-a urmat un cabinet Cailleux care (…) a in­ce­put acea grea ne­go­ciatiune cu Ger­ma­nia, care a adus acordul franco-german in chestia Marocului. (…) Rezultatul acestor tratative n-a multumit pe toti germanii si unul din cei nemultumiti a fost insusi fiul cel mai mare al imparatului, care a venit inadins in reichstag, ca sa dea semne de dezaprobare, cand Cancelarul Im­pe­riului a sustinut acordul. In Austria si Un­ga­ri­a au in urmat cursul anului 1911 aceleasi dezordini parlamentare care paralizeaza actiunea guvernelor acestor doua tari. (...) Italia a fost cu totul absorbita de razboiul ei cu Turcia. Nevoind sa ramana fara nici o posesiune in nordul Africii, dupa ce Anglia si Franta s-au asezat pe vaste intinderi ale acestui continent, Italia a putut sa cucereasca cu armele Tripolitania si Cirenaica, provincii turcesti. (…) Razboiul a fost astfel declarat. (…)

Rusia, silita la pasivitate, in ceea ce priveste evenimentele din Turcia, si-a indreptat din nou privirile spre Asia, unde se pregateste sa puna ma­na pe Mongolia si pe Persia. Ex­pan­si­u­nea ei in Asia, expansiune care de asta data ia cel mai mult un caracter eco­nomic, n-o va expune nici unei pri­mejdii, cat timp ea nu se va apropia de rivalul ei temut, de Japonia. (...)

In tara, anul 1911 a fost foarte agitat
La inceputul acestui an am avut alegeri legislative generale, cu care prilej s-a dat o lupta electorala din cele mai aprige. Deoparte partidul conservator, de alta, coalitia dintre partidul liberal si partidul conservator democrat. Alegerile s-au terminat cu succesul partidului conservator, adica al guvernului. A venit apoi lupta dintre guvern si partidul libe­ral pe tema tramvaielor comunale. Se stie in ce consta aceasta afacere. Guvernul actual gasind ca societatea tramvaielor comunale, intemeiata sub guvernul liberal, nu functioneaza conform intereselor comunei, a desfiintat-o, anulandu-i statutele. Dar aceasta anulare a dat nastere unui proces care e inca pendinte inaintea tribunalelor si pe care nu l-a putut stinge noua lege a tramvaielor comunale, votata sub actualul guvern. Depunerea acestei legi a dat prilej opozitiei liberale si conservator-democrate sa se retraga din Parlament, creand astfel guvernului o situatie destul de grea. O situatie de asemenea grea a avut guvernul cu prilejul conflictului sinodal, care a tulburat adanc biserica. Singurul eveniment calm si senin al anului 1911 a fost sarbatoarea cincuantenarului Universitatii din Iasi, la care au venit sa asiste delegati ai celor mai mari Universitati din Europa si care au fost prezidate de insa si Majestatea Sa Regele. Tot ca un eveniment multumitor am putea mentiona stralucitul rezultat al manevrelor, care au aratat o data mai mult cat de perfecta este organizarea armatei noastre. Sub raport economic, anul 1911 a fost ceea ce se numeste un an bun, gratie unei recolte abundente care a inlesnit afacerile de tot felul.

Printre musafirii de seama pe care i-am avut in cursul anului 1911, vom mentiona pe A.S.I. Principele de Co­roa­na al Turciei, pe maresalul ja­po­nez Nogi, mai multe misiuni militare rusesti, precum si o escadra militara rusa venita sa salute pe M.S. Regele.
Din "Ilustratiunea Romana", ianuarie 1912; text selectat de Magda Cristina Ursache

×