x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Scandalul de la Plătăreşti

Acum 100 de ani. Scandalul de la Plătăreşti

04 Feb 2013   •   00:01
Acum 100 de ani. Scandalul de la Plătăreşti

Zilele trecute s-a întâmplat un viu incident la închisoarea de femei Plătăreşti, între dra grefieră contabilă şi prima gardiană a închisorii. Cauza acestui incident pare a fi slaba administraţie a închisorii. De notat că prima gardiană e numită de curând în funcţiune şi asemenea incidente care se petrec cam des la închisoarea Plătăreşti rezidă în faptul că de la o vreme raporturile dintre directoare şi grefiera contabilă sunt foarte încordate şi astfel au repercusiune în personalul inferior administrativ şi, ceea ce e regretabil, chiar şi printre arestate, care se pretează la tot soiul de intrigi.

Anchetă la închisoarea de femei

Direcţiunea generală a închisorilor a ordonat o riguroasă anchetă. În primul moment găsind vinovată pe prima gardiană, a destituit-o. Se crede că în urma acestor anchete se va curma reaua stare de lucruri ce există la închisoarea Plătăreşti, restabilindu-se astfel liniştea desăvârşită printre cei din personalul administrativ al închisorii, menit să corijeze şi să moralizeze deţinutele închisorii.

Un proces interesant

Curtea de apel Iaşi a cercetat procesul intentat arendaşului S. Fischer, în chestia scoaterii la vânzare a moşiei Mitoc, judeţul Dorohoi, fostă proprietate a lui Gr. Calmuschi din Basarabia. Curtea a respins apelul în ceea ce priveşte nesuspendarea execuţiei, amânând judecarea fondului de către moştenitorii defunctului Calmuschi.

Rănirea unui pădurar

Mehmet Selim, pădurar la Stat, din comuna Dobromir (Ostrov), aflându-se în pădure, a atârnat puşca încărcată de craca unei tufe. Pe când voia să-şi facă loc pentru a sta la pândă, din nebăgare de seamă, a atins puşca. Arma luând foc, l-a lovit în pulpa picioarului stâng.

Arderea unei fabrici


Un violent incendiu a distrus în noaptea de 28 ianuarie fabrica de tăbăcărie a dlui Dumitru Paulescu, situată afară din oraşul Câmpulung Muscel, lângă fabrica de hârtie. Flăcările uriaşe se vedeau din oraş. Ajutoare au fost date de pompierii comunali şi de o companie de infanterie comandată de căpitanul Vlădescu. Pagubele sunt de peste 30.000 de lei. Clădirea este asigurată. Provenienţa focului nu se ştie. Se crede că focul a fost pus. Focul a fost cu greu localizat, fiind ameninţată şi fabrica de hârtie. La orele 2 noaptea, incendiul a fost stins. Clădirea a fost distrusă complet.

Accidentul de la ţesătorie


Ieri după-amiază, în timpul când lucrătoarea Voica Marinescu lucra o maşină în atelierul fabricii de ţesătorile din strada Morilor No. 50, roata i-a apucat mâna stângă, zdrobindu-i degetele. Avizându-se Salvarea, un intern a venit la faţa locului şi, după ce a pansat-o, a transportat-o cu ambulanţa la spitalul Brâncovenesc.

(Din “Universul”, 4 februarie 1913; texte selectate de Tudor Cireş)

×