Zilele trecute s-a întâmplat un viu incident la închisoarea de femei Plătăreşti, între dra grefieră contabilă şi prima gardiană a închisorii. Cauza acestui incident pare a fi slaba administraţie a închisorii. De notat că prima gardiană e numită de curând în funcţiune şi asemenea incidente care se petrec cam des la închisoarea Plătăreşti rezidă în faptul că de la o vreme raporturile dintre directoare şi grefiera contabilă sunt foarte încordate şi astfel au repercusiune în personalul inferior administrativ şi, ceea ce e regretabil, chiar şi printre arestate, care se pretează la tot soiul de intrigi.
Anchetă la închisoarea de femei
Direcţiunea generală a închisorilor a ordonat o riguroasă anchetă. În primul moment găsind vinovată pe prima gardiană, a destituit-o. Se crede că în urma acestor anchete se va curma reaua stare de lucruri ce există la închisoarea Plătăreşti, restabilindu-se astfel liniştea desăvârşită printre cei din personalul administrativ al închisorii, menit să corijeze şi să moralizeze deţinutele închisorii.
Un proces interesant
Curtea de apel Iaşi a cercetat procesul intentat arendaşului S. Fischer, în chestia scoaterii la vânzare a moşiei Mitoc, judeţul Dorohoi, fostă proprietate a lui Gr. Calmuschi din Basarabia. Curtea a respins apelul în ceea ce priveşte nesuspendarea execuţiei, amânând judecarea fondului de către moştenitorii defunctului Calmuschi.
Rănirea unui pădurar
Mehmet Selim, pădurar la Stat, din comuna Dobromir (Ostrov), aflându-se în pădure, a atârnat puşca încărcată de craca unei tufe. Pe când voia să-şi facă loc pentru a sta la pândă, din nebăgare de seamă, a atins puşca. Arma luând foc, l-a lovit în pulpa picioarului stâng.
Arderea unei fabrici
Un violent incendiu a distrus în noaptea de 28 ianuarie fabrica de tăbăcărie a dlui Dumitru Paulescu, situată afară din oraşul Câmpulung Muscel, lângă fabrica de hârtie. Flăcările uriaşe se vedeau din oraş. Ajutoare au fost date de pompierii comunali şi de o companie de infanterie comandată de căpitanul Vlădescu. Pagubele sunt de peste 30.000 de lei. Clădirea este asigurată. Provenienţa focului nu se ştie. Se crede că focul a fost pus. Focul a fost cu greu localizat, fiind ameninţată şi fabrica de hârtie. La orele 2 noaptea, incendiul a fost stins. Clădirea a fost distrusă complet.
Accidentul de la ţesătorie
Ieri după-amiază, în timpul când lucrătoarea Voica Marinescu lucra o maşină în atelierul fabricii de ţesătorile din strada Morilor No. 50, roata i-a apucat mâna stângă, zdrobindu-i degetele. Avizându-se Salvarea, un intern a venit la faţa locului şi, după ce a pansat-o, a transportat-o cu ambulanţa la spitalul Brâncovenesc.
(Din “Universul”, 4 februarie 1913; texte selectate de Tudor Cireş)