Direcția de Regim Permise de Conducere și Înmatriculare va cheltui aproape 900.000 de euro pentru demolarea gardului și a trotuarelor de la sediu din Pipera, pentru a le reface.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va plăti aproape 340.000 de euro pe o platformă de stocare tranzacțională, care să fie folosită de personalul care va munci de acasă. Ministerul Justiției plătește 680.000 de euro pentru o aplicație software care să furnizeze fluxurile privind activitatea Registrului Național al persoanelor juridice fără scop lucrativ. Iar penitenciarele din România vor achita 12,74 de milioane de euro pe dube pentru transportul deținuților.
În data de 28 august 2024, Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcția Generală de Permise de Conducere și Înmatriculări, a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare prin intermediul căruia făcea cunoscut faptul că intenționează să contracteze servicii de demolare și proiectare, asistență tehnică în execuția unor lucrări aferente obiectivului de desființare și de refacere a împrejmuirii imobilului Direcției Generale Regim Permise de Conducere și Înmatriculări.
Potrivit anunțului citat, autoritatea contractantă urmărea două obiective în cadrul acestui contract. Primul se referă la execuția unor lucrări aferente demolării construcției, denumite „Desființare împrejmuire către Șoseaua Pipera”, iar al doilea se referă la proiectare, asistență tehnică și execuția lucrărilor aferente obiectivului „Refacerea împrejmuirii către Șoseaua Pipera”, prin reamenajarea gardului spre interiorul proprietății și refacerea trotuarului, reamenajarea acceselor rutiere, reorganizarea circulației în incintă și realizarea unui acces auto suplimentar pe limita lateral dreapta a imobilului Direcției Generale Regim Permise de Conducere și Înmatriculări.
Prima etapă a contractului se referă la prestarea de servicii privind proiectarea lucrărilor de construire și amenajare. A doua etapă se referă la asigurarea asistenței tehnice din partea proiectantului pe toată perioada de derulare a lucrărilor. Cea de-a treia etapă constă în execuția lucrărilor, care va cuprinde realizarea tuturor lucrărilor privind demolarea, construirea și amenajarea construcțiilor și instalațiilor, conform documentațiilor tehnico-economice elaborate, finalizarea lucrărilor, recepționarea, remedierea oricăror neconcordanțe și defecte rezultate în urma executării contractului.
Procedură simplificată, cu un singur ofertant
Proiectul mai cuprinde și o a patra etapă, care reprezintă etapa de finalizare a lucrărilor, care cuprinde și recepția lucrărilor terminate, conform procedurilor legale specifice.
Valoarea totală estimată inițial a acestui contract de lucrări a fost de 4.766.856,64 de lei fără TVA, respectiv de 5.672.559,4 lei cu TVA inclusă (1.157.665,2 euro).
Din aceasta, valoarea estimată a lucrărilor de demolare ar fi fost de 57.816,56 de lei fără TVA, iar valoarea estimată pentru proiectare, asistență tehnică și executarea lucrărilor de construire era de 4.709.040,08 lei fără TVA.
În vederea atribuirii contractului de lucrări a fost organizată o procedură simplificată de selecție de oferte, procedură la care s-a înscris un singur ofertant. Drept pentru care, la data de 17 decembrie 2024, Direcția Generală Regim Permise de Conducere și Înmatriculări a atribuit contractul nr. 463243/2024 asocierii de companii SC Bau Stark SRL și SC Ala Expert Construct SRL, pentru un preț final negociat de 3.664.576,85 de lei fără TVA, respectiv de 4.360.846,5 lei cu TVA inclusă (889.968,7 euro).
Pentru curățenia în zona demolată s-au cheltuit, în 2023, 600.000 de lei
Zona care urmează a fi demolată și reamenajată a făcut, anul trecut, obiectul unui contract de prestare a unor servicii de curățenie despre care „Jurnalul” a dezvăluit la vremea respectivă.
Concret, firma vicepreședintelui pe comunicare al PNL Sibiu, Ionel Daniel Sârbu, a încheiat, la începutul lunii aprilie a anului 2024, cu Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări a MAI, un contract de 600.000 de lei pentru prestarea unor servicii de curățenie, servicii care trebuiau realizate până în 31 decembrie 2023. Atribuirea contractului s-a făcut prin procedură simplificată.
Patronul companiei era, la momentul cu pricina, membru în Consiliul de Administrație al Casei de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și a Autorității Judecătorești, iar, în anul 2012, era secretarul executiv al partidului lui Dan Diaconescu (PP-DD) din Sibiu. În ultimii ani, această firmă, dar și o altă societate controlată de Sârbu au derulat mai multe contracte cu statul.
Parchetul se îngrijește, informatic, de personalul care lucrează de la domiciliu
De la afacerile Ministerului Afacerilor Interne, trecem la cele parafate, la acest sfârșit de an, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. La data de 6 septembrie 2024, Parchetul General anunța, tot prin intermediul unui anunț publicat pe SEAP, că intenționa să achiziționeze o platformă de stocare tranzacțională, menționată ca „matrice redundantă de discuri independente”.
Afacerea este finanțată din fonduri bugetare, iar în vederea încheierii ei a fost organizată o licitație deschisă, unde criteriul de atribuire impus a fost cel mai bun raport calitate - preț. Contractul de achiziție are, conform acestui anunț, o durată de derulare de două luni, iar la data de 25 noiembrie 2024 a fost aleasă oferta depusă de compania SC Metaminds SRL, pentru un preț final negociat de 1.399.000 de lei fără TVA, respectiv de 1.664.810 lei cu TVA inclusă. Compania care și-a adjudecat contractul a livrat, în trecut, și Serviciului de Protecție și Pază (SPP) o soluție informatică, pentru 897.175,15 lei cu tot cu TVA.
Revenind la afacerea Parchetului General, în caietul de sarcini care a stat la baza achiziției se menționează că „în contextul extinderii spațiului de stocare aferent infrastructurii IT din centrul principal de date, a devenit necesară și extinderea spațiului de stocare aferentă infrastructurii IT din centrul secundar de date, astfel încât să existe posibilitatea de a se asigura replicarea, backup-ul datelor critice pe care Ministerul Public le operează”.
Se mai arată că și „caracterul socio-sanitar din anul 2020 a pus instituțiile publice din România în fața unei situații noi. Aceasta a fost reprezentată de necesitatea ca personalul care, în mod obișnuit, își desfășura activitatea în sediul instituției, să își desfășoare, pentru o perioadă variabilă, aceeași activitate profesională de acasă”. Astfel, „nici Ministerul Public nu a fost pus la adăpost de această situație, astfel că, în decursul anilor 2020 și 2021, un număr mare de persoane din instituție a fost pus în situația de a lucra de acasă. A apărut, astfel, necesitatea dotării Ministerului Public cu echipamente tehnice care să permită mobilitatea personalului fără a afecta timpul de lucru sau îndeplinirea eficientă a sarcinilor de serviciu sau a obiectivelor de formare profesională. Totodată, se dorește ca accesul la date să se facă în condiții de siguranță ridicată”.
Ultima afacere cu IT a Alinei Gorghiu la Ministerul Justiției
Seria achizițiilor făcute de stat în această perioadă nu se oprește aici. La data de 4 martie 2024, Ministerul Justiției, condus, la acel moment, de Alina Gorghiu, anunța, tot pe SEAP, achiziționarea unui software customizat care să furnizeze și care să implementeze fluxurile privind activitatea Registrului Național al persoanelor juridice fără scop lucrativ, instituite potrivit Ordonanței Guvernului nr. 26.2000, precum și evidența beneficiarilor reali ai acestuia.
În caietul de sarcini se precizează că obiectivul specific la care contribuie realizarea serviciilor constă în „modernizarea și adaptarea sistemului electronic Registrul Național” și că pornind de la Registrul Național, care există, în prezent, în cadrul Ministerului Justiției, îndeplinește mai multe funcții.
Astfel, o funcție este de evidența centralizată a informațiilor referitoare la persoanele juridice fără scop lucrativ instituite conform OG 26/2000, diferențiate pe asociații sau fundații. A doua funcție este de verificare a disponibilității denumirii persoanelor juridice fără scop lucrativ.
În contractul pe care Ministerul Justiției l-a parafat, se vor dezvolta mai multe instrumente electronice necesare pentru digitalizarea serviciilor destinate persoanelor juridice fără scop lucrativ, creșterea accesibilității serviciilor ca alternativă la serviciile de ghișeu, căutarea, verificarea și rezervarea online a disponibilității denumirii unei persoane juridice fără scop lucrativ și existența unor criterii de căutare, transmiterea online a rezervării denumirii la instanța competentă, formularea online către instanță a cererii de constituire a persoanei juridice, depunerea online a actelor necesare scanate, precum și obținerea online a hotărârii instanței, asigurarea interoperabilității instituționale și integrarea cu alte sisteme informatice.
Durata acestui contract a fost stabilită la 12 luni, iar afacerea este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Pentru parafarea afacerii, Ministerul Justiției a organizat o licitație deschisă, iar la data de 20 decembrie 2024 a încheiat cu SC Connections Consult SRL contractul numărul 254/50980/2024, în valoare finală de 2.800.000 de lei fără TVA, respectiv de 3.332.000 de lei cu TVA inclusă (680.000 de euro).
Dube noi pentru deținuți. Tranzacție pe trei ani, cu un buget de 62,4 milioane de lei
De departe, cea mai costisitoare afacere din bani publici a fost făcută de Baza de Aprovizionare, Gospodărire și Organizare, o administrație guvernamentală centrală aflată în „parohia” Administrației Naționale a Penitenciarelor.
La data de 8 mai 2024, autoritatea contractantă a scos la licitație achiziția de mijloace de transport persoane private de libertate, cu capacitatea de 16 și 22 de luni, în baza unui acord-cadru cu durata de 36 de luni.
În anunțul de atribuire publicat pe SEAP se menționează faptul că această achiziție are drept beneficiari Centrul de Detenție Brăila - Tuchilești, Centrul Educativ Buziași, Centrul Educativ Târgu Ocna, Centrul de Detenție Craiova, Penitenciarul Spital București Rahova, Penitenciarul Spital Constanța - Poarta Albă, Penitenciarul Baia Mare, Penitenciarul Bistrița, Penitenciarul Brăila, Penitenciarul Mioveni, Penitenciarul Botoșani, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul Craiova - Pelendava, Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranță Bacău, Penitenciarul cu Regim Deschis și Semideschis Târgu Mureș, Penitenciarul de Femei Ploiești - Târgșorul Nou, Penitenciarul Deva, Penitenciarul Focșani, Penitenciarul Găești, Penitenciarul Galați, Penitenciarul Poarta Albă, Penitenciarul Satu Mare, Penitenciarul Slobozia, Penitenciarul Spital Dej, Penitenciarul Spital Mioveni, Penitenciarul Spital Târgu Ocna, Penitenciarul Târgu Jiu, Penitenciarul Timișoara, Penitenciarul Tulcea, Penitenciarul Ploiești, Penitenciarul București - Jilava, Penitenciarul Spital București - Jilava, Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin, Penitenciarul Mărgineni, Penitenciarul Aiud, Penitenciarul București - Rahova, Penitenciarul Codlea, Penitenciarul Gherla, Penitenciarul Miercurea Ciuc, Penitenciarul Oradea, Penitenciarul Vaslui, Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranță Arad, Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranță Giurgiu, Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranță Iași și Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna.
Conform anunțului citat, se dorea încheierea unui acord-cadru cu un singur operator economic, iar contractele subsecvente să fie încheiate și derulate de către unitățile penitenciare beneficiare. Astfel, pentru primul lot, care constă în achiziția de autospeciale de transport persoane private de libertate cu 10 - 12 locuri, a fost pus la bătaie un buget de 23.671.928 de lei fără TVA, în timp ce, pentru cel de-al doilea lot, constând în autospeciale de transport persoane private de libertate de 22 de locuri, a fost pus la bătaie un buget estimat inițial la 39.386.925 de lei fără TVA.
În total, valoarea estimată a celor două loturi s-a ridicat la 63.058.853 de lei fără TVA, respectiv de 75.040.035,07 lei cu tot cu TVA (15.314.292,9 euro).
Pentru atribuirea acordului-cadru, a fost organizată o licitație deschisă. În ceea ce privește primul lot, a fost primită o singură ofertă, iar la data de 18 decembrie 2024 a fost încheiat acordul-cadru 31503/2024, în valoare finală negociată de 23.576.000 de lei fără TVA, respectiv de 28.055.440 de lei cu TVA inclusă. Al doilea lot a făcut obiectul acordului-cadru 31504 din 18 decembrie 2024, încheiat pentru 28.881.000 de lei fără TVA, respectiv pentru 34.364.390 de lei cu TVA inclusă.
Valoarea ambelor loturi se ridică la 62.423.830 de lei cu tot cu TVA (12.739.557,14 euro), care au fost adjudecate de aceeași firmă. Este vorba despre SC Briari’s Ind SRL, un dealer autorizat Iveco.