x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Tragica sinucidere din strada Bibescu Vodă

Acum 100 de ani. Tragica sinucidere din strada Bibescu Vodă

08 Aug 2012   •   21:00
Acum 100 de ani. Tragica sinucidere din strada Bibescu Vodă

Ieri s-a sinucis in Capitala, in imprejurari cu totul miscatoare, o fata de familie buna, care ajunsese, de un rastimp, vanzatoare la fabrica de mezeluri a dlui Patak. Aceasta sinucidere a miscat adanc pe toti cati o cunosteau, deoarece eroina era de o frumusete rara si de o deosebita modestie. Nimeni n-a banuit ca o pasiune grozava, o mahnire fara leac o hotarase sa se omoare.

La Patak
D-ra Ecaterina Tikinkowschi, in varsta de 20 de ani, era, cum am spus, de o frumusete uimitoare (…). Din nefericire insa, era lipsita de mijloace. Cu toate ca si-a facut educatiunea prin institute particulare si familia apucase si vremuri mai bune, s-a vazut intr-o buna zi silita sa intre guvernanta in familia unui mosier (…). Firea ei delicata si caracterul ei independent nu se impacau insa cu traiul de acolo, si de aceea a parasit curand acest serviciu. Nevoia a indemnat-o sa ia alt post, acela de la magazinul de desfacere a produselor dlui Patak din strada Carol (...).

Un amor
Si intr-o zi, din senin, cand fata se gandea la nevoile ei, la tara sa indepartata, poate, caci era de fel din nordul Poloniei, i-a iesit in cale un tanar care a reusit sa-i atraga luarea aminte. El se numeste Matei Muntz si locuieste in casa Bisericii Razvan din Calea Mosilor. O figura de copil, ochi naivi, fruntea senina, fara mustati, cu un suras nevinovat in coltul gurii – dar ce suflet urat! Cum domnisoara Tifinkowschi era saraca si parasita, neavand in Capitala nici o inima care sa bata pentru ea, s-a legat repede de Matei Muntz, care a stiut sa puie stapanire pe bietul ei suflet. In fiecare seara el venea de o lua de la pravalie si o ducea in strada Bibescu Voda No. 4, unde se afla casa unde stau impreuna fetele de la Patak. Cate visuri nu si-a faurit sarmana!

Sunt bolnava!
Intr-o seara insa, Mateni n-a mai venit. A asteptat Ecaterina o zi, doua, dar iubitul ei disparuse. A fost informata ca a plecat la Budapesta. Disperarea ei n-a mai avut margini in acel moment si a hotarat sa se sinucida. Ea ocupa o odaita de la etajul trei al pensionului lui Patak si de acolo a vrut sa se arunce (...), dar pana la urma isi facu alt plan. Pe la orele 9 si jumatate dimineata, o detunatura a zguduit cele trei etaje ale caselor din str. Bibescu Voda No. 4. Servitoarele au alergat in odaia Ecaterinei, pe care au gasit-o intr-un lac de sange, cu un revolver langa ea. (...) Chemandu-se Societatea de Salvare, s-a constatat ca nefericita se impuscase in gura, si glontul ii iesise prin gat.

Epitaful sinucigasei
Sinucigasa a lasat urmatorul epitaf, spre a i se pune pe mormant: "Trecatorule/ Aici putin priveste,/ In acest mormant tacut,/ Este-o floare ce din lume/ Prea devreme s-a trecut./ O, Doamne, tot ce se naste/ Traieste o zi in viata:/ Caci are o aurora/ Si o seara pe pamant./ Eu nu avusei seara,/ Ci numai dimineata:/ Si inaintea serii/ Cazut-am in mormant. E".
Din "Universul", 9 august 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×