x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Un elev îşi trage un glonte în piept

Acum 100 de ani. Un elev îşi trage un glonte în piept

03 Oct 2012   •   00:08
Acum 100 de ani. Un elev îşi trage un glonte în piept

O nouă încercare de sinucidere s-a făcut aseară, la orele 10 şi jumătate, în grădina Cişmigiu. Pe la orele sus arătate, gardienii ce fac de pază în grădină au fost viu alarmaţi de o detunătură de armă. Alergând în partea de unde se auzise detunătura au găsit pe o bancă din jurul cascadelor pe tânărul Mirişte N. Dumitru, de 18 ani, elev în clasa a IV-a a Liceului Matei Basarab, care îşi trăsese un glonte de revolver, calibru 9, în partea stângă a pieptului. Unul dintre gardieni s-a dus repede la un telefon particular şi a avizat Salvarea. Internul de serviciu, venind la faţa locului, a pansat pe sinucigaş şi l-a transportat apoi cu ambulanţa la Spitalul Colţea, unde a fost internat.

Scrisoarea sinucigaşului

Subcomisarul Georgescu s-a dus la spital şi, făcând o percheziţie în hainele sinucigaşului, a găsit într-un buzunar următoarea scrisoare: "Domnilor! Vă rog în numele cerului nu luaţi nimic din portvizitul meu. Numele meu este Mirişte N. Dumitru şi am fost internat în Institutul Macovei. În cele două poze din portvizit este sora mea. Cu respect, Mirişte". În portvizit s-au mai găsit scrisori de la prieteni, flori presate, păr legat cu panglicuţe roz şi albastre şi mai multe cărţi poştale cu fotografii picante, ceea ce denotă că tânărul elev, în loc să-şi vază de carte, se ocupa mai mult de dragoste (...).  Subcomisarul l-a întrebat de ce a încercat să se sinucidă. Mirişte i-a spus cu un surâs pe buze că a voit să se omoare din cauză că un profesor de geografie l-a lăsat repetent. (...)

Rănirea din Şoseaua Pantelimon

Ieri-noapte, pe la orele 2 şi jumătate, pe când jandarmul rural Al. Iordănescu din compania mobilă ieşea dintr-o cârciumă din Şoseaua Pantelimon, însoţit de un prieten al său, C. Rădulescu, tâmplar, domiciliat în fundătura Ciairului No. 15, au fost atacaţi de mai mulţi necunoscuţi cu focuri de revolver. Ambii au fost atinşi de gloanţe. Răniţii au fost transportaţi la Spitalul Colentina, de unde, după ce au fost pansaţi, au fost puşi în libertate, rănile nefiind grave. Atentatorii, profitând de întunericul nopţii, au dispărut fără să poată fi recunoscuţi. Pe la orele 6 dimineaţa, pe când cei doi prieteni se întorceau spre casa lui Rădulescu, au fost din nou atacaţi cu focuri de revolver. Rădulescu a fost rănit grav la cap. Transportat din nou la Spitalul Colentina, Rădulescu a fost de astă-dată reţinut.

Cine sunt atentatorii?
Victimele au avut timp să recunoască într-unul dintre atentatori pe un anume Marin Georgescu, din Str. Ceairului No. 17. Comisarul de serviciu (...) plecând în urmărirea atentatorilor, împreună cu mai mulţi sergenţi, a reuşit să prindă pe Marin Georgescu, cel care l-a rănit pe Rădulescu, şi pe un anume Ion Dragomirescu. Al treilea atentator, un anume D. Dragomir, a reuşit să dispară. (...) Cauza atentatului e o veche ură între Marinorgescu şi tâmplarul C. Rădulescu.
Din "Universul", 3 octombrie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×