“Sînt un om care nu iubeşte felicitările”
Unul dintre cei mai apreciaţi chirurgi români, fost ministru al
Sănătăţii, conf. univ. dr Mircea Beuran, şi-a sărbătorit de curînd ziua
de naştere.
“Sînt un om care nu iubeşte felicitările”
Unul dintre cei mai apreciaţi chirurgi români, fost ministru al Sănătăţii, conf. univ. dr Mircea Beuran, şi-a sărbătorit de curînd ziua de naştere.
“Abia m-am întors de la Budapesta, unde am fost la Congresul European de Chirurgie de Urgenţă şi Traumatologie. Am participat alături de colegii mei din Clinica de Chirurgie a Spitatului de Urgenţă Bucureşti cu un număr important de lucrări ştiinţifice şi ne-am întors cu mulţumirea de a fi inclus în Societatea Europeană de Chirurgie de Urgenţă şi Traumatologie a Societăţii Rom‚ne de Chirurgie de Urgenţă şi Traumatologie.
Mircea Beuran este un om care preţuieşte oamenii, îi apreciază, îi sprijină, îi însoţeşte în clipele grele pe cei care au nevoie de mine şi/sau cred în mine. Acest om are întrebările lui, neliniştile lui, umbrele lui, dincolo de clinica şi bisturiul lui. Pasiunea mea are rădăcini adînci în copilărie. Mama mea îngrijea copii, le făcea tratamente medicale, îi ajuta să reintre în joaca urbei noastre. Lucrul acesta mi-a dezvoltat mult observaţia dinamicii formelor vii, căutînd şi eu să ajut cu mintea de copil o pasăre, un gîndac, un pom. Timpul a trecut şi mi-a adus paşii către un tărîm în care n-ai voie să-ţi dezvălui teama sau îndoielile, chiar dacă te încearcă; la orizontul căruia se citea cuvîntul chirurgie. Cariera unui chirurg care împleteşte dorinţa de a spune diverse lucruri generaţiilor viitoare, pe care altfel nu le poate recunoaşte, are sacrificii previzibile şi împăcarea cu sine s-a făcut. Cariera de medic îţi aduce numeroase bucurii, împliniri, dar nu şi timpul să te bucuri de ele.
M-au atras activităţile cu caracter social. Am fost membru în orchestră, în cor, jucător de baschet, lider studenţesc, coordonatorul unor mari programe de reformă medicală. Politica mea s-a chemat politică sanitară şi nu voi renunţa să fiu coechipier în structurile social-medicale. Realizările mele din perioada în care am fost ministru al Sănătăţii nu sînt atît de multe, pentru că am ocupat această funcţie o perioadă scurtă de timp. Dar pot menţiona dezvoltarea reţelei de medicină de urgenţă, dezvoltarea dialogului cu structurile comunităţii europene pe probleme medicale, măsuri pentru «acoperirea cu medicamente 30 de zile din 30» în farmacii pentru populaţie etc. Regretul este că în societatea de atunci, oameni care aveau etichetă de inteligenţi au participat la scenarii demne de a obţine «Zmeura de aur».
Sînt un om care nu iubeşte felicitările, iar mustrările am căutat să le rezolv înainte de a le clasa la mustrări. Cred că există un echilibru între aceste două componente pe care, încă, sper că îl mai pot controla. Şi totuşi, ca om şi medic am realizat pentru semenii mei (oameni şi medici) un program naţional de chirurgie laparoscopică, unic în chirurgia noastră, cu sprijinul actualului ministru al Sănătăţii publice.”
Reuşită
“«Nu credeam că mai există doctori-oameni pe pămînt. Mă simt copleşit că aţi putut să-mi oferiţi atît de mult bine, ce nu l-am sperat niciodată» – sînt cuvintele unui pacient care mi-au rămas aproape de suflet”conf. univ. dr Mircea Beuran
Citește pe Antena3.ro