Este rectorul Universităţii "Avram Iancu" din Cluj-Napoca, personalitate binecunoscută care s-a afirmat în mai multe domenii ale ştiinţei şi ale culturii: sociologie, antropologie, filosofie. Profesor universitar doctor Achim Mihu împlineşte astăzi 78 de ani. La mulţi ani!
Lucrez la examenul de licenţă al studenţilor Universităţii "Avram Iancu" din Cluj-Napoca şi mă gândesc serios cum va fi examenul de admitere, dacă vom avea studenţi şi câţi. Speranţa mea este că vor fi interesaţi. Cert este că s-a erodat interesul faţă de sociologie, pentru felul în care a fost ea folosită, predată şi concepută.
În primul rând, le spun studenţilor mei că realitatea socială este legată de om, principala realitate socială este raportul interpersonal între indivizi. Sau o reţea nu prea extinsă, cum ar fi rudenia cu comunicare mai limitată. Aici se face realitatea socială nu la nivel de ţară, de lume... sunt exagerări. Realitatea socială este unde se implică omul.
"HAOS CU DESCHIDERI ŞI ÎNCHIDERI!"
Învăţământul românesc suferă mult. Este un haos cu deschideri şi închideri din multe puncte de vedere... o pură afacere. Relaţia cu studenţii se bazează acum pe "câţi studenţi sunt la număr", "cât de mare e taxa", dacă noi ca şi cadre didactice supravieţuim. Nu mai interesează pe nimeni la ce va folosi. Dar omul se adaptează, iar învăţământul, cât este el de haotic, oferă nişte indicaţii de cultură, de organizare la nivel general.
Copiii sunt în mare parte deştepţi şi se orientează. Aş insista asupra calităţii cadrelor didactice. În ultimul timp s-a dat drumul la lectori, conferenţiari, profesori în neştire. Eu am ajuns conferenţiar aproape până să ies la pensie şi am făcut treabă, am muncit, am scris cărţi. Cei de astăzi nu sunt în stare nici să scrie un articolaş. Am trecut prin burse pe care le-am luat în SUA, am fost profesor acolo, nu mi-a fost deloc uşor, dar a trebuit să o fac.
Acum, la apus de viaţă, pot să spun că nu mi-e ruşine de ce am făcut. Un mare regret nu am. Aş fi putut să abordez şi alte probleme şi am început ceva care îmi era la suflet: globalizarea. Am scris, am teancuri de fişe, dar am ajuns la concluzia că e o doar ideologie din care nu iese nimic. E vorba despre o schimbare a realităţii lumii de astăzi.
UNIVERSUL MEU
Am ajuns la nişte concluzii în legătură cu lumea asta şi aş dori să le fructific. Am scris şi am ajuns undeva unde acum aş putea zvâcni. Lumea este un ansamblu de fenomene care nu are ordine. Ordinea va trebui creată, omul trebuie să muncească să o creeze.
Ea nu există nici la nivel de state, darămite de lume. E prea complexă lumea! Asta mi-aş dori, să ajung aici şi să pun punct. Şi să ajut studenţii de la Universitate să-şi vadă cariera împlinită.
În încheiere vreau să vă spun că nu aş putea supravieţui dacă nu aş iubi pădurea. Ea este universul meu, de ea se leagă drumeţia, pescuitul, prietenia cu ciobanii, cu cei care lucrează în acest domeniu...
Citește pe Antena3.ro