x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Alexandru Darie.

Astăzi e ziua ta: Alexandru Darie.

de Loreta Popa    |    14 Iun 2011   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Alexandru Darie.

Ca sa poti lucra in echipa trebuie sa ai o anumita generozitate. Dar si disciplina profesiunii, care nu inseamna venirea la timp la repetitii, ci a lucra impreuna cu oamenii intr-un mod extrem de sincer. Are o energie speciala pe care o transmite actorilor cu care aduce la lumina miracolul numit teatru. Director al Teatrului Bulandra si presedintele Uniunii Teatrale Europene, Ducu Darie este recunoscut pentru felul in care lucreaza cu ac­torul, creeaza o lume din ama­nunte, o atmosfera extraordinara cu calm, cu patima, cu inversunare. Regizorul Alexandru Darie si-a sarbatorit ieri ziua de nastere, iar Jurnalul National ii ureaza 'La multi ani!'.

'Am fost rugat sa mai stau cel putin sase luni presedinte al Uniunii Teatrale Europene. Am facut un spectacol «Din Insemnarile unui necu­noscut», de Feodor Mihailovici Dostoievski, am avut cateva premiere de care m-am ocupat, adica spectacolul lui Andrei Serban, «Ivanov», de A.P. Cehov, si al lui Yuri Kordonsky, «Ingropati-ma pe dupa plinta», de Pavel Sanaev, deci trei premiere grele. Ma pregatesc sa incep repetitiile cu «D-ale carnavalului». In plus, chiar zilele trecute am trecut prin acea faimoasa comisie de evaluare a directorilor de teatre si astept rezultatele. Multe lucruri s-au intamplat. In rest, ma bucur ca am fost sanatos. La Teatrul Bulandra se intampla de cativa ani un miracol, pentru ca oamenii vin in numar din ce in ce mai mare la spectacole. Anul acesta am inaugurat la noi la teatru vanzarea online in timp real de bilete si am constatat ca s-a schimbat si publicul.

A aparut o categorie care inainte era mai putin prezenta, pentru ca oamenii nu aveau timp, categoria intre 30 si 40 de ani. Oameni care vin imbracati frumos si care participa la ceremonialul acesta altfel, sa zicem. Lucru imbucurator este si ca vin multi tineri. Acest lucru imi da speranta ca nu avem spectacole batranicioase, moarte, ci spectacole importante. Tin minte multe sfaturi legate de teatru pe care le-am pri­mit de la profesorul meu, Dinu Cernescu, de la David Esrig, cu care eu am copilarit. Unul dintre cele mai importante a fost sa nu mint.

In meseria noastra trebuie sa fii extraordinar de sincer. Scena nu iarta niciodata nesinceritatea. Ca artist trebuie sa fii un om sincer, nu te poti preface ca faci ceva. E un lucru important. Faptul ca dispar nume importante ale teatrului romanesc e o problema, intr-adevar. Actori tineri se mai gasesc, sunt cativa foarte ta­lentati, cu unii am lucrat si eu, un nume de care sigur se va mai auzi este cel al lui Alexandru Potocean, un tanar actor foarte promitator. Apoi, Ilinca Manolache, Emilia Begu, Ma­rius Manole, Vlad Logigan sunt cativa actori tineri foarte buni, cu unii am lucrat, pe altii i-am vazut in teatru la noi. Problema dificila este, dupa parerea mea, ca sistemul de invata­mant vocational de la noi (nu stiu daca asa este si in restul Europei, nu cred) este defectuos. Nu poti sa predai actorie cand ai grupe de 20, 30 de studenti si in total intr-un an ies 80 de actori. E foarte dificil. Lucrul acesta cumva trebuie corectat.

Tot timpul zambesc. Prostia invo­luntara si infatuarea uneori pot sa faca rau. Mai ales cea pe care o vedem la televizor de multe ori e comica si ridicolul in care se pun uneori poli­ticienii nostri are o doza mare de umor involuntar si mai zambesc. Zambesc cand vad copii frumosi pe strada, tineri care sunt altfel, care nu au trecut prin ce am trecut noi, si asta imi da incredere. Poate vom reusi sa depasim problemele acestea cu care ne tot confruntam. Problema principala in Romania nu e nici saracia, nici coruptia, nici mai stiu eu ce. Este o singura problema, care, dupa mine, e radacina a toate, si anume menta­litatea noastra. In momentul in care ne vom schimba aceasta mentalitate lucrurile vor fi altfel. As vrea sa-mi dau un sfat daca m-as intalni cu mine adolescent. Mi-as spune sa am grija de timp. Este una dintre bolile oricarui adolescent, si a mea a fost mai mult poate decat a altora. Am si folosit, dar am si irosit timp. Puteam sa-l folosesc mai bine.'

×
Subiecte în articol: astăzi e ziua ta...