Uns in monahism la manastirea Prislop, sub numele Antonie, este hirotonit ierodiacon la 23 de ani. Din 1982 este ales arhiepiscop al Sibiului si mitropolit al Ardealului. Inalt Preasfintia Sa, Antonie Plamadeala implineste astazi 78 de ani.
"Ne vom intoarce in trecut doar la judecata"
|
"La varsta la care sunt, fiecare an il interpretez ca pe un dar din partea lui Dumnezeu. De asemenea, il socotesc drept o sansa ce mi s-a mai acordat spre a lucra la propria mea mantuire si nu in ultimul rand, spre a-i ajuta si pe cei ce mi s-au incredintat ca sa se mantuiasca, bine stiind ca mantuirea pastorului de suflete este conditionata de mantuirea pastoritilor sai. Desigur ca fiecare om isi cauta momentele de reflexie si de convorbire cu sine insusi. Ziua de nastere este un astfel de prilej. Dar pentru crestin nu poate fi singurul intr-un an. Sunt soroace precum perioadele de post, ca cele in care tocmai am intrat, in care suntem datori sa aruncam o privire retrospectiva asupra faptelor noastre si sa ne exprimam hotararea de indreptare si mai multa staruinta pentru infaptuirea binelui. In tinerete timpul nu exercita aceeasi presiune asupra noastra cum se intampla la o varsta mai inaintata. De fapt nu timpul ne preseaza, ci indatoririle noastre se inmultesc si deseori ne vedem in situatia de a nu le mai putea gasi la toate o solutie. De fiecare data cand a fost posibil, sarbatorirea zilei de nastere a insemnat un scurt popas in fata Sfantului Altar, unde impreuna cu cei apropiati am multumit lui Dumnezeu pentru darea cea buna si i-am adresat rugaciune pentru sanatate si pentru vremuri de pace si liniste. La aceasta aniversare ma preocupa ce m-a preocupat totdeauna, de cand Dumnezeu mi-a incredintat responsabilitatea slujirii Bisericii Sale: sa-mi indeplinesc rostul si chemarea pentru ca la sfarsit sa pot primi raspunsul cel bun pe care El, Dreptul Judecator, il da fiecaruia, dupa masura faptelor sale. Inaintarea in varsta este o curgere fireasca a timpului si o transformare ireversibila a fapturii noastre. Unora ni s-a harazit sa purtam si poveri. In limbaj crestin spunem ca ni s-a randuit o cruce de purtat. Eu unul am parte de o astfel de cruce. Nu cartesc, ci primesc cu resemnare si credinta voia lui Dumnezeu. Mi-a fost dat sa sufar incercari si in tinerete. Am fost condamnat si am suferit ani de detentie pentru convingerile mele crestine intr-o vreme in care credinta in Dumnezeu era socotita o culpa. Si pentru acele incercari ii multumesc lui Dumnezeu. Fiul Sau insusi ne-a dat pilda de rabdare in suferinta si barbatie in purtarea crucii. Din punct de vedere crestin, timpul este ireversibil si clipa nu poate fi oprita in loc. Ne vom intoarce in trecut doar la judecata, cand ni se va perinda prin fata ochilor nostri sufletesti tot filmul vietii. Trebuie sa fim constienti de importanta prezentului, a fiecarei clipe, pentru a nu o lasa sa se piarda fara rost. Personal, n-as fi dispus sa spun prea multe despre mine insumi. Timp de repaus si destindere n-am avut. Pentru slujitorii Bisericii si zilele de praznuire sunt randuite spre a face lucrul Domnului. Slujirea se cere implinita cu timp si fara timp."
IMPACARE
"Mi-a fost dat sa sufar incercari si in tinerete. Am fost condamnat si am suferit ani de detentie pentru convingerile mele crestine intr-o vreme in care credinta in Dumnezeu era socotita o culpa. Si pentru acele incercari ii multumesc lui Dumnezeu." -
I.P.S. Doctor Antonie Plamadeala, Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului