x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Constantin Găucan!

Astăzi e ziua ta... Constantin Găucan!

de Ramona Vintila    |    13 Iun 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Constantin Găucan!
Sursa foto: Desen de Romeo Răileanu/

"Un stomatolog trebuie să fie şi un om de cultură umanistă pentru a putea comunica cu cei mai sensibili pacienţi, şi anume creatorii de valori spirituale. Scriitori, pictori, oameni de teatru...Ne căutăm şi ne întâlnim într-o lume în plin proces de dezumanizare şi însingurare", spunea domnia sa, conf. dr Constantin Găucan. Mâine îşi sărbătoreşte ziua de naştere. "La mulţi ani!".



M-am întors de la un congres internaţional de stomatologie care a avut loc la Instanbul, oferindu-mi şi o mini-vacanţă în care am revăzut pentru a patra oară cu aceeaşi bucurie în suflet lumea greacă, romană şi bizantină. Astfel şi cea de-a doua iubire a mea - istoria - a fost răsfăţată.

Acum, eu şi profesorul C. Buse pregătim al 8-lea volum de studii despre N. Iorga la care au colaborat, ca şi la celălalt, cei mai prestigioşi istorici, istorici literari etc. Volumul va fi lansat în această vară la Universitatea de vară "N. Iorga" cu prilejul zilei oferite Clubului Istoricilor "N. Iorga" în fiecare an, de un deceniu, de când a luat fiinţă acest club pe care îl conduc.

Dacă privesc în urmă am toate motivele să fiu fericit. Am avut parte de toate bucuriile oferite de profesia făcută cu mintea şi cu ochii deschişi. 17 ani de învăţământ postuniversitar, medic primar, doctor în ştiinţe medicale, toate acestea când condiţia de membru PCR era determinantă în promovare. Am introdus Asociaţia Medicilor Stomatologi cu liberă practică (cabinete particulare) înfiinţată de mine în 1990 în Organizaţia Regională Europeană, în Federaţia Dentară Mondială încă din 1992. În 1990 am înfiinţat primul Colegiu particular pentru tehnicieni dentari şi asistente igie-niste şi de cabinet stomatologic cu o programă americană care le-a permis absolvenţilor să fie acceptaţi să lucreze încă din 1993 în Australia, Canada, America, Europa.

Dacă mai pun la socoteală trei cărţi de specialitate, 160 de lucrări ştiinţifice şi 16 brevete de invenţie cele spuse anterior se confirmă. Dacă mă uit înainte, mă aşteaptă masa de lucru cu trei proiecte: O "Carte a cărţilor" de stomatologie, care ar fi o filozofie de abordare a actului medical stomatologic;

"Călător în gura lumii" - o carte despre oamenii extraordinari care mi-au marcat viaţa şi de la care am învăţat cât din 10 biblioteci; - "Extracţia de sine" - o carte cu trimiteri autobiografice despre cum poţi rămâne un om liber în pofida constrângerilor unor sisteme totalitare.
Cum Codul Onoarei "busiido" mi-a servit acestui scop, filozofia indiană şi credinţa mi-au fost de cel mai mare folos în câştigarea "libertăţii de sine".

Aş vrea ca de ziua mea să primesc un cadou, o garanţie şi anume aceea ca Cerul să-mi dea posibilitatea ca în luna august, anul curent, aidoma unui alt august din adolescenţă, când fiind culcat pe iarba grasă de pe muntele Ciucaş sub o ploaie de stele căzătoare ("Cădea cerul peste noi" N.R. Paraschivescu) am întins mâna şi am "prins" în palmă pe Sirius care strălucea aidoma unui mare briliant. O senzaţie fabuloasă materială, dar şi de vis pe care aş vrea să o iau cu mine în marea linişte.

×
Subiecte în articol: calendar