x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Dragoş Stanciu!

Astăzi e ziua ta... Dragoş Stanciu!

de Ramona Vintila    |    17 Aug 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Dragoş Stanciu!

"Un medic dentist bun se preocupă tot timpul de pregătirea profesională şi practică. Priveşte mereu critic asupra muncii lui şi asupra conceptelor de terapie pe care le utilizează...", spune profesor universitar doctor Dragoş Stanciu, decanul Facultăţii de Medicină Dentară - Universitatea "Carol Davila". Astăzi îşi sărbătoreşte ziua de naştere. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".



A ales medicina pentru că aşa era tradiţia în familie: tatăl său - medic ginecolog, mama - medic ORL. "Tatăl meu a dorit să-i urmez în carieră, dar înclinaţiile tehnice m-au determinat să aleg medicina dentară". Apoi s-a pus problema ce să aleagă din stomatologie. "Am ales ortodonţia, pentru că este o specialitate care lucrează cu frumosul. Neavând probleme cu teoria, am fost solicitat să-mi aleg specialităţi mai dificile, cum este chirurgia orto-maxilo-facială, dar din prima clipă am ales tineretul, zâmbetul, finalul frumos. Într-un cuvânt, ortodonţia", spune prof. univ. dr Dragoş Stanciu.

DIFICULTATE
"Aşa a fost să fie, m-am născut în mijlocul lui august - în vacanţă -, iar teoretic ar trebui să fiu numai în vacanţă. Dar, practic, în această perioadă îmi programez activităţile care vor veni în viitorul foarte apropiat. Toate acestea se leagă de ceea ce trebuie să duc la îndeplinire ca profesor universitar, decan al Facultăţii de Medicină Dentară, preşedinte al Asociaţiei Naţionale de Ortodonţie, vicepreşedintele Colegiului de Medicină Dentară şi preşedinte al Asociaţiei Mondiale de Ortodonţie Francofonă. Din toate acestea şi multe altele, am învăţat să muncesc, ceea ce încerc să transmit şi studenţilor mei.

Ce probleme are medicina românească, în general? Pentru mine este foarte greu să răspund, dar ştiu că medicina dentară se confruntă cu o criză majoră de specialişti şi că omnipracticianul nu poate rezolva decât afecţiunile stomatologice de gravitate mică sau medie.

Dacă ar trebui să hotărăsc, primele măsuri de corectare a stării actuale ar fi crearea de noi specialităţi, mărirea numărului de locuri la rezidenţiat şi sprijinirea universităţilor pentru pregătirea acestora.

ECHIPĂ
Profesional, am fost întotdeauna un om de echipă, iar împlinirile şi satisfacţiile le-am împărţit. Cea mai recentă realizare ar fi înfiinţarea de trei noi specialităţi, cu sprijinul unor oameni de mare profesionalism din cadrul Ministerului Sănătăţii. Despre dezamăgiri... Nu duc lipsă, dar am învăţat să trec pe lângă ele.

Îmi doresc din tot sufletul să construiesc o Facultate de Medicină Dentară nouă, în cea mai veche şi mai mare Universitate din ţară, «UMF CAROL DAVILA»."

×
Subiecte în articol: calendar