x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar “Astăzi e ziua ta...” - Mihai Tănăsescu

“Astăzi e ziua ta...” - Mihai Tănăsescu

de Ramona Vintila    |    11 Ian 2008   •   00:00
“Astăzi e ziua ta...” - Mihai Tănăsescu

A fost ministrul Finanţelor Publice în perioada 2000-2004, iar în prezent reprezintă România la FMI în calitate de senior advisor al board-ului instituţiei financiare internaţionale. Mihai Tănăsescu împlineşte astăzi 52 de ani.

“Ce clădesc unii dărâmă alţii...”

 

A fost ministrul Finanţelor Publice în perioada 2000-2004, iar în prezent reprezintă România la FMI în calitate de senior advisor al board-ului instituţiei financiare internaţionale. Mihai Tănăsescu împlineşte astăzi 52 de ani.

 

“Aş dori să le urez La mulţi ani! tuturor celor născuţi în această zi, dar şi un 2008 cât mai bun. Anul acesta, 11 ianuarie va fi pentru mine o zi încărcată. Board-ul FMI ia în discuţie situaţia financiară a unor ţări ca Benin sau Columbia şi evoluţia pieţei financiare internaţionale în contextul actual foarte turbulent. Nimeni nu este foarte fericit atunci când anii trec, dar mă voi bucura de această aniversare alături de familie şi prieteni.

În decursul ultimului deceniu am avut privilegiul de a lucra atât la Banca Mondială, cât şi la FMI, dar şi de a-mi aduce o anumită contribuţie la restabilirea credibilităţii României pe plan extern. România a făcut progrese mari, dar în acelaşi timp mai sunt multe de făcut pentru ca aşteptările şi eforturile oamenilor să fie răsplătite. România are nevoie de un mediu de afaceri consolidat, care să creeze locuri de muncă, şi de politici publice orientate către îmbunătăţirea unor sectoare vitale, precum educaţia, cercetarea şi sănătatea. Aş dori să pot duce la bun sfârşit proiectul legat de implementarea unei strategii pentru România în parteneriat cu sectorul privat. Acesta este cel care poate aduce prosperitate şi poate determina guvernele să orienteze politicile publice către nevoile reale ale oamenilor. Împreună cu oameni din Banca Mondială, FMI, asociaţii civile încerc să desenez un astfel de model pe termen lung.

 

Am încercat întotdeauna să fiu un bun administrator, iar şansa de a fi ministru de Finanţe m-a ajutat să îmbin administraţia cu politica. Politica este oricum mult mai grea decât administraţia şi cred că am fost mai puţin un om politic şi mai mult un bun gospodar. Singurul meu regret este că, din punct de vedere economic, în ţară parcă trăim în legenda «Meşterului Manole»: ce clădesc unii dărâmă alţii!

A fi ministru este ceva trecător. De aceea trebuie să fii util şi să laşi ceva în urmă. Trebuie să fii responsabil pentru a putea să-ţi duci mandatul la capăt cu succes, dar mai ales să fii determinat şi convins că poţi să faci ceea ce ţi-ai propus.

Munca la o instituţie internaţională presupune multe ore de studiu, de concepţie şi, nu în ultimul rând, înseamnă punerea în practică a experienţei acumulate în viaţă. Este greu, pentru că eşti departe de cei dragi, dar ai şansa de a folosi ceea ce ai învăţat pentru binele comunităţii tale.  Nu-mi place să privesc în urmă. Am încercat întotdeauna să mă concentrez către viitor atât în activitatea profesională, cât şi în viaţa de zi cu zi. De aceea, sper ca 2008 să îmi aducă putere de muncă şi pe cei dragi cât mai aproape.”

×
Subiecte în articol: calendar