x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Nicu Vlad!

Astăzi e ziua ta... Nicu Vlad!

de Ramona Vintila    |    02 Noi 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Nicu Vlad!
Sursa foto: Desen de Romeo Răileanu/

"Soţia mea m-a sprijinit enorm..." Vicepreşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, membru în Comitetul Executiv al Federaţiei Europene şi preşedintele Federaţiei Române de Haltere, Nicu Vlad, a împlinit ieri 46 de ani. La mulţi ani!



"Suntem în faţa Campionatelor Mondiale care se vor desfăşura la sfârşitul acestei  luni, începând cu 29 noiembrie. Suntem cu sportivii în cantonament, deci în fază preliminară. În următoarele săptămâni definitivăm sportivi care vor participa. În rest, activitatea de zi cu zi la federaţie îmi ocupă timpul.

Sunt primul halterofil român - printre puţinii - recunoscut pe plan internaţional. Am participat la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice, unde am obţinut aproape toate medaliile posibile. La Los Angeles am aur, la Seul argint, la Atlanta bronz, iar la Barcelona locul patru. Am obţinut în fiecare ediţie câte o medalie, mai puţin poate la Barcelona. Sportul m-a învăţat multe. Datorită sportului sunt cine sunt, sunt cunoscut, circul în toată lumea, sunt în forurile naţionale, vicepreşedinte al Comitetului Olimpic Român, vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale, sunt membru în Comitetul Executiv al Federaţiei Europene. Sportul mi-a adus multe satisfacţii.

Din păcate, sportul românesc, ca şi alte discipline, are o problemă de mentalitate, de multe ori rudimentară. Ca peste tot, întâmpinăm dificultăţi. Dar mentalitatea, atât a sportivilor, cât şi a părinţilor, trebuie pusă la punct. Sunt copii care vin două zile în sălile de sport şi cred că au numai drepturi. Vin din ce în ce mai puţini şi vor să devină peste noapte campioni. Sigur, avem probleme şi pe latura financiară, cluburile sunt destul de sărace şi de aici derivă altele. Pentru o bună funcţionare a sportului în România nu poate lucra o singură persoană. Este un sistem pe care l-am pierdut, e greu să spun că un om poate pune la punct tot. Trebuie început pe linie guvernamentală, învăţământ, federaţii, Comitet Olimpic. De aici trebuie să pornească totul, şi cei cu care intrăm în contact trebuie să înţeleagă ce înseamnă sportul şi care sunt benficiile lui. Facem sport la toate nivelurile, iar noi, federaţiile, ar trebui să-i alegem pe cei mai buni. Profesioniştii trebuie să-i aleagă pe tineri.

Mi-aş dori ca unul dintre sportivii pe care îi avem să ia o medalie la Jocurile Olimpice. În calitate de antrenor şi şef de federaţie, nu am avut ocazia să am un medaliat olimpic.

Una dintre cele mai frumoase amintiri ale vieţii mele rămâne Los Angelesul, acolo unde am cucerit titlul suprem de campion olimpic. Un alt eveniment deosebit a fost şi rămâne naşterea copilului meu. Din cauza activităţii mele îi văd destul de rar pe ai mei şi chiar aş spune că am mai multă grijă de copiii altora decât de al meu. Mi-e dor de familie cu certitudine. Vreau să-i mulţumesc soţiei mele pentru înţelegerea pe care mi-a acordat-o toată viaţa. Am ajuns aici şi datorită ei, pentru că m-a sprijinit enorm."

×
Subiecte în articol: calendar