Preşedinte al Comisiei de Luptă Anti-SIDA, a inaugurat de curănd Centrul Romăn HIV-SIDA. Astăzi, directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, prof. dr Adrian Streinu-Cercel, işi sărbătoreşte ziua de naştere.
Preşedinte al Comisiei de Luptă Anti-SIDA, a inaugurat de curănd Centrul Romăn HIV-SIDA. Astăzi, directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, prof. dr Adrian Streinu-Cercel, işi sărbătoreşte ziua de naştere.
"O zi obişnuită incepe pentru mine cu o serie de consultaţii, urmate de raportul de gardă, apoi vizita pe secţie, soluţionarea unor probleme administrative - şi nu puţine - , alte consulturi medicale, şedinţe, alte intălniri, derulare de studii clinice şi activitate la rectoratul Universităţii de Medicină şi Farmacie «Carol Davila» unde sunt cancelar şi apoi spre seară ajung şi acasă, unde de obicei după ora 23:00 urmează citirea unor articole de specialitate, căutarea prin cărţi a unor elemente de diagnostic pentru pacienţii cu probleme speciale...
Aş putea spune că sunt cel puţin două tipuri de sacrificii in meseria mea: sacrificii ce ţin de reducerea implicării in familie - evident din lipsă de timp - şi respectiv cele care ţin de sistemul managerial renunţănd la funcţia de manager al institutului. Fără să fiu ipocrit, cea mai mare mulţumire vine din partea pacienţilor, şi atunci cănd un pacient iţi recunoaşte eforturile printr-un simplu «mulţumesc!» este un lucru deosebit. Pot să spun că bucuriile au fost numeroase, majoritatea legate de membrii familiei mele. In ceea ce priveşte dezamăgirile, ele sunt legate de modul in care ne «mişcăm» la nivel european - adică mult prea incet după gustul meu.
In modestia mea mă felicit pentru tot ce am făcut şi nu mă felicit pentru ceea ce nu am făcut şi eventual aş fi putut face. La baza mustrărilor stă lipsa de timp. De exemplu, nu am reuşit să pun in practică politica de «clean desk». Din acest motiv tot timpul pe biroul meu sunt numeroase hărtii.
Mai pe scurtătură, dacă aş avea şansa să reintorc timpul şi să o iau de la capăt, nu aş schimba nimic. Mă simt foarte bine aşa şi am convingerea că am făcut de fiecare dată ceea ce trebuia să fac atăt pentru cei din jurul meu - a se citi colaboratorii de la institut, universitate, CASMB, minister, căt şi pentru cei de acasă. Nu am fost niciodată tentat să renunţ la meseria mea. In schimb am simţit şi simt tot timpul nevoia de a şti mai mult in special in specialitatea mea, dar şi in alte specialităţi, bolile infecţioase evoluănd de obicei pe fondul altor boli.
Cea mai «prolifică» realizare este reprezentată de copiii mei. Ambele fete s-au indreptat spre medicină - pentru că aşa au dorit, şi nu pentru că le-ar fi impus cineva - şi cu foarte bune rezultate.
Imi doresc ca anul ce urmează in viaţa mea să fie cel puţin la fel de bun ca acesta din punct de vedere al realizărilor şi, dacă s-ar putea, cu ceva mai mult timp liber - dar nu contez pe asta."
Năzuinţă
"Imi doresc ca anul ce urmează in viaţa mea să fie cel puţin la fel de bun ca acesta din punct de vedere al realizărilor şi, dacă s-ar putea, cu ceva mai mult timp liber - dar nu contez pe asta"
Adrian Streinu-Cercel,directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş